Трябва да се мисли за една по-смислена регулация, която да

...
Трябва да се мисли за една по-смислена регулация, която да
Коментари Харесай

Иво Инджов: Радев и неговото правителство работят пристрастно на терен, заемат политически позиции

Трябва да се мисли за една по-смислена регулация, която да изсветли работата на медиите по време на предизборните акции. Това мнение изрече пред БНР Иво Инджов, учител по политически връзки във Великотърновския университет.
 
" Медиите са значим фактор в предизборната акция. Разглеждаме медиите, изключително онлайн медиите, като свързан съд и със обществените мрежи. Някой път е мъчно да се мери резултата на едните и другите. Те са фактор, който се възползва от българското законодателство, от многото дупки в него. Печелят се положителни пари от комерсиалните медии, частните издания. Не постоянно се съблюдават стандартите, което въздейства негативно върху преценката на хората ", изясни той.
 
Инджов акцентира, че Изборният кодекс има такива разпореждания, които на процедура фаворизират платените форми и надали освен позволяват неплатените форми: 

" На предно място е изведена освен платената класическа реклама, само че и другите платени форми. Това е един от дефектите и това дава опция на медиите, на по-малките, изключително на тези в районите, да съществуват по формулата " Ден година храни " и това основава огромни зависимости ".

 

Според него би трябвало да се оправдава ролята на публицистиката в предизборната акция. " Събитията, интервютата, дебатите би трябвало да се вършат по журналистически критерии, без да бъдат изключвани от предизборната конкуренция, от вниманието на медиите и по-малките политически сили, които нямат опция да си платят ", изрече мнението си той.

 

По думите му политиците избират по-удобните форми, тъй като желаят да им е удобно по време на акцията. 

 

Иво Инджов счита, че няма същинска просвета на дебатиране и на действителен конфликт с причини.

 

" Наблюдаваме две паралелни линии в акцията - платени предизборни летописи, въпреки това компромати, заливащи обществените мрежи, като някои от тях ще прескочат в онлайн медиите. Липсва мястото на същинския спор, конфликтът на позиции и визии сред водачите на партиите ", разяснява той.

 

По думите му предизборните диспути не могат да създадат чудеса по време на акцията, само че могат да стимулират и активизират колебаещите се гласоподаватели. " Жалко е, че политиците ги принизяват до казионни диалози в студиото с авансово режисирани въпроси ", добави Иво Инджов. 

 

Той чака още веднъж президентът и служебното държавно управление да са фактор в изборите. Според него обаче те би трябвало да се въздържат:

" Президентът и неговото държавно управление работят прекомерно интензивно и съгласно мен пристрастно на терен, заемат политически позиции против съответни партии и сили, даже групи в българското общество и това ги трансформира в деен участник в изборите. Трябва да се въздържат. Още повече, че служебното държавно управление, съществуването на подобен институт в българската политика, слага в доста неуместна обстановка политическите партии - кого да подлагат на критика, не е ясно кой е съпротива, кой е бил до неотдавна ръководещ, няма подобен - има служебно държавно управление ". 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР