Трябва да се мерят и по-фините прахови частици в София,

...
Трябва да се мерят и по-фините прахови частици в София,
Коментари Харесай

Общинар зове за по-фин контрол на въздуха в София

Трябва да се мерят и по-фините прахови частици в София, съобщи в изявление за Българска национална телевизия общинският консултант Борис Бонев.

Мотивът му е, че българската столица е измежду градовете с най-високата стойност на замърсяване.

Потвърждение на думите му може да се види от всеки столичанин - от ранна заран над града се стеле бяла пелена.

Механизмът с оперативни ограничения беше признат преди години и беше изменян, изясни той. "Въздухът в София непрекъснато е замърсен. Почти няма ден, в който да не се замърсява ", изясни Бонев.

Той даде образец с Париж, където доста хора слизат от колите си в дните с замърсен въздух. Не е задоволително да кажем, че градския превоз е безвъзмезден и има зелен билет. В дните със нечист въздух хората да могат да се придвижват по-бързо с градски превоз, изиска общинският консултант.

Говорим за централни улици, за места, където има високо замърсяване, изясни Бонев концепцията обособени зони от центъра на София да са пешеходни. Важно е да има опция. Няма различен метод за напредване в един огромен град.

Идеята е при годишния механически обзор на колите (ГТП) да бъде изчислено действителното замърсяване и да бъде издадена ековинетка. Столичната община е конфигурирала камери, изясни Бонев.

Относно настояването за закупуване на дронове, които да мерят замърсяването на въздуха, Бонев разгласи, че се е свързал със зам.-кмета на Варшава и общинската полиция на Краков. Той чака да му върнат информация по какъв начин действат тези дронове, каква е техническата специфичност. Дронът ще може да проучва дима в комина на даден дом. Тогава полицията ще има право да почука на вратата да санкции домакините.

И в "Лозенец " помирисвам горяща пластмаса. Проверки би трябвало да се вършат както във "Факултета ", по този начин и в Бояна. Това са ограничения да разгадаем казуса, изясни Бонев.

Над 900 души в София умират от замърсяване на въздуха, по думите на общинския консултант.

Относно идното разискване на бюджета на София, той счита, че за по-важните неща парите са по-малко, тъй като няма евросредства. Бонев не може да разбере за какво хората не знаят за публичното разискване на бюджета на София, което ще бъде в четвъртък, от 18 часа, зала 5 на "Московска " 33. Общинският консултант предложения столичани да изкажат мнението си за бюджета -няма заложени промени. По доста от другите действия усвояването е 30-40%.

Предстои среща с новия зам.-кмет по строителството да се видят кои са неговите цели, изясни Бонев.

Обсъжда се нова кръгова линия на превоз, която да обхване кв. "Овча купел " и Окръжна болница, мол Парадайс и болница "Токуда ". Кметовете поддържаха концепцията, сподели Бонев.

Той е осведомен с плана за ремонт на площад "Св. Неделя ", въпреки и да има забележки към плана. Това пространство се прави за хората. Ако всеобщо не се харесва нещо, значи има проблем и би трябвало да бъде изменен ".

Бонев тактично избегна въпроса дали ще бъде зам.-председател на Общинския съвет - всяка партия си има подобен, сподели общинският консултант, повдигнат от гражданското съдружие "Спаси София ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР