Трябва да намерим правилния баланс между конкурентоспособността и технологиите от

...
Трябва да намерим правилния баланс между конкурентоспособността и технологиите от
Коментари Харесай

Александър Йоловски: Довереният изкуствен интелект ще бъде конкурентното предимство на Европа пред Китай и САЩ

Трябва да намерим верния баланс сред конкурентоспособността и технологиите от една страна и гарантирането на човешките права въпреки това. А постигането на така наречен приближен изкуствен интелект ще бъде конкурентното преимущество на Европа пред Китай и Съединени американски щати. Това сподели министърът на електронното ръководство по време на конференцията AI N' CYBER 2023 – годишния конгрес за изкуствен интелект и киберсигурност, провеждан от Дигиталната национална коалиция.  

Йоловски регистрира, че регулацията на изкуствения разсъдък и на нововъзникващите технологии е доста характерна тематика, а формалните полемики на европейско равнище са свързани с тезата, че не би трябвало да контролираме технологията сама по себе си, а характерната приложимост на съответната технология. 

Европейският Закон за изкуствения разсъдък (AI Act) вкарва учредения на риска метод за контролиране на изкуствения разсъдък, разясни още министър Йоловски, като добави, че са нужни и характерни български регулации. 

Запитан за казуса с пропагандата и дезинформацията, разпространяваща се в обществените мрежи, министърът на електронното ръководство разяснява, че „ когато стартираме да приказваме за модерация на обществените мрежи, постоянно се появява дебатът дали постановяваме ограничавания “. По думите му страната ни е доста по-устойчива в киберпространството, в сравнение с преди една година. Министърът напомни, че при започване на войната в Украйна през предходната година внезапно са почнали мощни DDoS офанзиви (дистрибутирана офанзива за отвод на услуга) против български държавни уеб сайтове и системи на страната ни, за които България не е била подготвена. „ Сблъскахме се с тези офанзиви. Създадохме отбрана, която ни оказа помощ да се оправим с това “, увери Йоловски. 

Йегор Дубински, министър на цифровата промяна на Украйна, показа своя опит по тематиката с изкуствения разсъдък и новите технологии. По думите му областите, където се ползва изкуствен интелект, би трябвало да бъдат под строга регулация. „ Украйна се пробва да бъде цифрово устойчива и да устоява на офанзивите на Русия даже на фронта на хакерските атаки към този момент години наред. Москва нападна освен цифровата инфраструктура, само че и базите данни на Украйна “, разяснява от своя страна Йегор Дубински, зам.-министър на цифровата промяна на Украйна, който се включи в полемиката онлайн. По думите му е нужно отбраната да бъде освен на софтуерно, само че и на хардуерно равнище, тъй като враговете ще се пробват да основават свои лични платформи и ще бъде мъчно да се оправим с това “. 

Дубински загатна и за цифровата миграция на данните, която предприе страната му при започване на войната, премествайки сензитивната информация към облаците на западни сътрудници. По думите му изкуственият разсъдък се е трансформирал в мощен помощник и съдружник на Украйна след началото на войната, а страната му употребява разнообразни датчици в дроновете, с които схваща къде на украинска територия има съветски войски. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР