Трябва да кажем, че проектът, който беше представен вчера и

...
Трябва да кажем, че проектът, който беше представен вчера и
Коментари Харесай

Наталия Киселова: Проектът на ПП-ДБ за промени в Конституцията е добре издържан

„ Трябва да кажем, че планът, който беше показан през вчерашния ден и имаме достъп до него, е много по-добре правно-технически изискан от плана, който показаха ГЕРБ през 2020 година В този смисъл чакам, че дебатите ще бъдат във връзка предложенията, а не за несъвършенствата на плана “. Така юристът доцент Наталия Киселова разяснява пред Euronews Bulgaria показания в неделя план за промени в Конституцията на България от „ Продължаваме промяната – Демократична България “.

Според Киселова текстовете са главно в три групи, като най-важната се отнася до промяната в правосъдната власт. По отношение на орязването на пълномощията на основния прокурор, тя разяснява, че се лимитира опцията на основния прокурор да сезира Конституционния съд - „ ще може да сезира единствено във връзка с закон, с който се засягат съществени права и свободи на жителите “.

Това значи, че основният прокурор няма да може да сезира по всеки въпрос Конституционен съд, както е до момента. Въпросът с продължителността на мандатите би трябвало да се види по какъв начин се наслагват 4 години за членовете на препоръките и 5 като административни ръководители и дали това няма да сътвори неравно отнасяне, тъй като всички останали други административни ръководители в правосъдната система...
Доц. Наталия Киселова, конституционалист

По думите на доцент Киселова „ въпросът е по какъв начин ще бъдат основани разпоредбите в следствие за избор на основния прокурор “. „ Тъй като бяха показани единствено от представители на ПП-ДБ, съгласно мен това значи, че не са съумели да реализират поддръжка и да бъдат показани, дружно с представители на ГЕРБ и Движение за права и свободи и занапред диалозите предстоят. Просто избързаха да имат преднина в публичния спор на своя страна “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР