Трябва да имаш някого край себе си. Нямаш ли си

...
Трябва да имаш някого край себе си. Нямаш ли си
Коментари Харесай

Всеки се страхува от ближния си в тоя мръсен свят - ЗА МИШКИТЕ И ХОРАТА

Трябва да имаш някого край себе си. Нямаш ли си никого, ще се побъркаш. Няма значение какъв другар имаш, значимото е да имаш другар.

„ За мишките и хората “ (Of Mice and Men) е повест от американския публицист Джон Стайнбек , оповестена за пръв път през 1937 година. Тя се радва на огромен триумф още с появяването си.

Това е затрогваща история за комплицираната заварка сред двама мигриращи селскостопански служащи – Джордж Милтън и Лени Смол .

Те пътуват от плантация на плантация в търсене на краткотрайна работа и мечтаят един ден да си имат лична плантация. Лени е наедрял и муден мъж, който по детски се радва на всичко пухкаво и меко. Джордж бащински го закриля и внимава Лени да не направи някоя пакост заради изключително огромната си физическа мощ, която не умее да управлява.

Джордж и Лени са в Соледад, Калифорния, където работят на една ферма по време на Голямата меланхолия. Милтън е образован, само че некултурен, а Смол е физически доста здрав, само че с ограничавания в умствените качества.

Те се надяват един ден да се настанят в лична плантация. Лени желае единствено да обгрижва и допира зайци, защото е завързан към всички пухкави животни, само че той постоянно ги убива. Тази фантазия е обичана на Лени , и той кара Джордж непрекъснато да я споделя.

Те бягат от някогашната си месторабота в Уийд, Калифорния, откакто любовта на Лени към милването на меки работи довежда до обвинявания в обезчестяване, откакто допира роклята на една млада жена и не я оставя на мира.

Скоро излиза наяве, че двамата са близки другари, като Джордж закриля Лени , въпреки че Лени го нервира. Темата за другарството непрекъснато участва в историята.

Двамата са наети на работа в ранчо, само че ситуацията им се утежнява след борба с Кърли , синът на господаря.

Кърли е човек с невисок растеж, само че нападателно поведение; той не харесва по-големи мъже и по този начин нежният исполин Лени става уязвим по отношение на неговите офанзиви.

Съпругата на Кърли е склонна към флиртове и провокации, и се появява нов проблем – Лени се оказва притеглен към нея. За разлика от тези двама герои, двойката се среща с Канди – мил, възрастен помощник; еднорък и с едно правилно куче; и Слим , който също е мил и образован мулетар, чието куче неотдавна е родило няколко кутрета.

Слим подарява едно кутре на Лени , както и на Канди , който преди е имал правилно и способно овчарско куче, убито заради възрастта и безполезността си.

Въпреки евентуалните трудности в ранчото, фантазията им е на път да се сбъдне, откакто Канди предлага да даде 350 $, с цел да могат той, Джордж и Лени да си купят плантация в края на месеца. Тези 350 $ съставляват по-голямата част от нужния капитал за стопанството, а в подмяна Канди ще получи позволение да живее с тях там.

Триото е в възторг, само че насладата им се помрачава, откакто Кърли атакува Лени . Отговорът на окървавения и засегнат Лени е да хване юмрука на Кърли и да го смачка, откакто преди този момент е обнадежден от Джордж .

Въпреки всичко, Джордж се усеща все по-спокоен, защото фантазията му наподобява ще бъде скоро осъществена, и даже оставя Лени в ранчото и отива в града с другите фермерски служащи.

Лени обикаля обора и заговаря Крукс – вгорчен, само че просветен коняр, който е изолиран от другите служащи, защото е негър.

Канди ги намира и те разискват проектите за бъдещата плантация с Крукс , който ги пита дали ще може да напоява част от градината във фермата, макар че се отнася с пренебрежение към опцията за сбъдване на фантазията.

Жената на Кърли още веднъж се появява и флиртува с мъжете, изключително Лени . Нейната завист се изявява още веднъж, когато тя ги омаловажава, и е изключително внезапна с Крукс заради расата му, който е застрашен да бъде линчуван.

На идващия ден, Лени по случайност убива кутрето си, до момента в който го милва. Жената на Кърли влиза в обора и се пробва да приказва с Лени , като признава, че е самотна, и че фантазиите ѝ да стане кино звезда са станали оскъдни, като разкрива повода, заради която флиртува с фермерските служащи.

Тя схваща, че Лени обича да милва меки и пухкави неща и му предлага да помилва косата ѝ. Щом усеща силата му, тя изпада в суматоха и стартира да пищи…

А ето някой определени цитати от великото произведение на Стайнбек :

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР