Трябва да имаме не мажоритарен, а кооперативен парламентаризъм. Това показва

...
Трябва да имаме не мажоритарен, а кооперативен парламентаризъм. Това показва
Коментари Харесай

Атанас Славов: Нито сме влизали в разговори с ГЕРБ, нито смятаме да влезем

Трябва да имаме не мажоритарен, а кооперативен парламентаризъм. Това демонстрира и структурата на настоящето Народно заседание - няма най-големи, има междинни и по-малки партии. Нужен е консенсус не в името на властови взаимни отстъпки, а в името на бъдещето на страната. ”

Това сподели пред Дарик радио депутатът от “Демократична България ” Атанас Славов.

По думите му, тъй като реформаторските сили не срещат решителна поддръжка от гласоподавателите, по избрани тематики би трябвало да се търсят необятни болшинства.

Ние от “Демократична България ” сме посочили, че по значими тематики можем да търсим и да намираме такива болшинства в предходния парламент - и за поддръжката за Украйна, и за Северна Македония, и за смяна на конституцията (когато нарочната парламентарна комисия не проработи, тъй като опозицията отхвърли да се включи в нея), подсети Славов. Той си дава сметка, че част от последователите на Демократична България не могат да одобряват диалози с политическите съперници, само че би трябвало да си дадат сметка, че с елементарни мажоритарни болшинства в този момент няма по какъв начин да се работи, а и въобще не става дума за оттегляне от кардинални позиции.

Нито сме влизали в диалози с ГЕРБ, нито считаме да влезем. Отказахме и предлагането за среща с контактната група Росен Плевнелиев - Соломон Паси, тъй като е значимо да се поеме политически ангажимент на най-високо равнище за правосъдни промени и за промяна на основния прокурор. Няма смисъл да се срещаме с хора, които другояче надълбоко почитаме и които имат своят принос за евроатлантическата ориентировка на страната, само че нямат явен мандат и не могат да поемат задължения ”, безапелационен бе доцент Славов.

Той удостовери позицията на Демократична България за непреодолими разминавания с ГЕРБ по въпроса за правосъдната промяна и корупцията.

“ГЕРБ единствено експлоатира тематиката, само че не е подготвена на съществени промени ”, сподели Славов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР