„Трябва да имаме максимално близко сътрудничество във всички сфери със

...
„Трябва да имаме максимално близко сътрудничество във всички сфери със
Коментари Харесай

Захариева: Западните Балкани не са заден двор на Европа, трябва да има максимално сътрудничество с тях

„ Трябва да имаме оптимално близко съдействие във всички сфери със страните от Западните Балкани. Това разгласи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на конференция след неофициалната среща на министрите на външните работи („ Гимних " ), извършена в София, предава „ Фокус ".

„ В неофициална конюнктура разрешава да бъдем по-честни и да начертаваме по-далечен проект и вероятности. Трябва да имаме оптимално близко съдействие във всички сфери със страните от Западните Балкани. Днес имахме опция да обсъждаме сферите на деяние със страните от Западни Балкани и Турция и да се съгласим, че бихме желали да забележим по-силен ангажимент в нашите задачи ", уточни министър Захариева.

" Вчера обсъждахме тактиката за страните от Западните Балкани със страните от 28-те. Тя е доста всеобхватна и дълготрайна, почтена тактика. В същото време е и доста съответна, тъй като начертава 6 сфери на деяние с подробни начинания, които ще приближат страните от Западните Балкани към Европейски Съюз. Считаме, че тази дата е небосвод и дава огромни благоприятни условия, който е подготвен по-рано с изискванията да бъде признат, само че никога не значи, че настъпвайки тази дата, ще създадем взаимни отстъпки с изискванията, които са значими за всички. Страните от Западните Балкани не са заден двор на Европа. Не е в полза на страните от Европейски Съюз да имаме сиви или черни дупки, изолирани от процеса на европейската интеграция ", сподели още Захариева.

" Един от целите във връзка с сигурността по време на председателството е така наречен " забравени спорове ". Забравени, тъй като не престават толкоз дълго, че от време на време в общественото пространство вниманието е толкоз високо, че привикваме ", добави българският външен министър.
На въпрос какви са действителните шансове Македония и Албания в границите на Българското председателство да стартират договаряния за присъединение към Европейски Съюз Захариева отговори:

„ Календарът допуска през април да излезе отчетът за всяка една от страните. Много се надявам по-късно през юни на съвет да се вземе решение за започване на договаряния със Скопие и Тирана. Считам, че има време и вероятността това да се случи е доста огромна.

Обнадеждена съм от дебатите, които не бяха директно свързани с разширение или с съответни дати, само че от това, което чух мисля, че има огромен късмет това да се случи ", уточни Екатерина Захариева.

„ Държавите би трябвало да работят доста интензивно до датите, тъй че да изпълнят изискванията за договаряния. Мисля, че шансът не е дребен. Както и Федерика Могерини каза-и двете бихме желали това да се случи ", сподели още външният министър.

Вицепремиерът разяснява и тематиката за договарянията за името на Македония, които се водят с Гърция.

„ На неофициалния съвет не обсъждахме въпроса с името на Македония, само че се веселя че двамата министри продължиха неофициалните диалози в София. От изявленията на двамата по време на съвета съм обнадеждена от това, че е допустимо в обозримо бъдеще този продължаващ доста дълго въпрос да откри решението си. Това ще даде подтик и на участието в НАТО и на бъдещата европейска вероятност на Скопие ", сподели още Екатерина Захариева.

На конференцията след края на срещата приказва и висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР