Трябва да има психологическа подкрепа във всяко училище, за да

...
Трябва да има психологическа подкрепа във всяко училище, за да
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява за психологическа подкрепа за учениците след онлайн обучението

" Трябва да има психическа поддръжка във всяко учебно заведение, с цел да се преодолеят проблемите от онлайн образованието при учениците ", това сподели омбудсманът Диана Ковачева, която показа отчет за активността на институцията за 2021 година на съвещанието на парламентарната просветителна комисия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ковачева подчертава в отчета си главно върху тематиките, свързани с образованието. Тя означи, че 2021 година беше втората година с COVID-19 и с онлайн образование поради пандемията.

" Изолацията, демотивацията и загубата на обществени умения за учене в този момент се вижда, че се отразяват върху учениците ", съобщи Ковачева. Тя акцентира, че в този момент би трябвало да се подхващат дейни ограничения, с цел да има психическа помощ във всяко учебно заведение или опция за онлайн психолози, с които децата да могат да приказват.

" В нашата институция продължаваме да получаваме тъжби от родители за това, че децата им се усещат уплашени и доста им е мъчно да се върнат към естественото учене в класните стаи. Това, за жалост, се отразява и върху качеството на самото обучение и би трябвало да се намерения по какъв начин тези проблеми да бъдат преодолени ", сподели омбудсманът.

" Психологическата поддръжка за учениците може да помогне и за решаването на казуса с насилието в учебно заведение ", съобщи Диана Ковачева.

Омбудсманът означи, че през днешния ден е ден за матури и предложи по-ясно да бъде разгласен форматът на изпитите, с цел да се показват учениците по-добре на тях.

Към институцията на омбудсмана се насочат и въпроси за неналичието на учебници по профилирана подготовка в 12-и клас.

" През предходната година се занимавах доста интензивно и с тематиката за балообразуването при кандидатстването във висшите учебни заведения, най-вече в медицинските университети ", сподели Ковачева. Тя добави, че е изпратила тогава рекомендация до министъра на образованието и науката и до ректорите на медицинските университети.

" Един от проблемите в учебна възраст е обвързван с децата със специфични просветителни потребности ", сподели омбудсманът. " Това бяха най-ощетените възпитаници при онлайн образованието, което беше мъчно за тях и родителите трябваше да им оказват помощ ", акцентира Диана Ковачева.

" Продължавам да получавам тъжби от родители и от възпитаници за комплицираното образователно наличие, само че считам, че е позитивно, че Министерството на образованието и науката стартира да преглежда образователните стратегии и учебниците ", съобщи Ковачева.

Тя сподели, че тематиката за интегрираните матури продължава да безпокои родителите и учениците в седми клас, и продължава да счита, че тези матури би трябвало да бъдат въведени едвам след смяна на образователния материал, на стратегиите и на учебниците.

Омбудсманът засегна и настоящата тематика за промяната във висшето обучение, обвързвана с атестацията на преподавателите във висшите учебни заведения. Диана Ковачева предложи тези оферти да бъдат разисквани с университетските управления.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР