Трябва да има женски род за професиите в българския език,

...
Трябва да има женски род за професиите в българския език,
Коментари Харесай

9 посланици искат да са посланички

Трябва да има женски жанр за специалностите в българския език, прикани посланикът на Хърватия Лйерка Алайбег. Това стана в столичния хотел „ Балкан ” на проведена от Британското посолство във връзка 8 март кръгла маса на високо равнище, отдадена на равенството сред половете. „ В българския език не се употребява опцията за разграничение на дамите от мъжете политици, съдии, посланици, дипломати и така нататък Не можем да кажем „ г-жо съдийка ”, а споделяме „ г-жо арбитър ”. Всичко е в мъжки жанр. На моя език можем да създадем такова разграничаване. Можем да кажем съдийка („ судкиня ”), „ посланица ” „ министрица ” и така нататък ” сподели пред „ Труд ” госпожа Алайбег. Тя счита, че в Европейския парламент би трябвало да има 50 на 50 систематизиране сред мъже и дами.

В рамките на същото събитие, вицепрезидентът Илияна Йотова връчи документи на победителките в състезанието „ Посланик за един ден ”. Участничките от цяла България, на възраст сред 15 и 18 години, показаха в къси текстове оферти за прогрес в битката за тъждество сред половете. Победителки бяха определени от дами посланици на девет страни – Англия, Бразилия, Финландия, Израел, Мароко, ЮАР, Азербайджан, Хърватия и Нидерландия. Вицепрезидентът цитира отчет, съгласно който ще са нужни 200 години, с цел да се реализира тъждество във всяко отношение сред двата пола.

Основна тематика на полемиката бяха стандартите и упованията на обществото към девойките, които не подхождат с това, което те самите желаят за себе си, изясни бразилският дипломат Ана Мария Сампайо Фернандес. Според нея променяме стандартите първо в мозъка си.

„ Мисля, че България е на добър път по отношение на равенството на дамите ”, насърчи ни посланикът на Мароко Закия Ел Мидауи. „ Най-важното е силата на младите дами. Сега те са доста по-уверени в сравнение с аз бях на тяхната възраст ”, сподели представителят на Холандия Беа загар Тъшер.

Великобританският дипломат Ема Хопкинс счита, че страната й и България имат общи проблеми по отношение на правата на дамите. Според нея няма равно посланичество на дамите в политическия живот, няма предварителна защита за насилието над дами и има разминаване в заплащането сред двата пола за една и съща работа.
Според Ванеса Ивон Калверт, дипломат на ЮАР, би трябвало да учим децата, че няма функции за мъже и за дами, че девойките и момчетата могат да вършат едни и същи неща. „ Жените са майките, първите учителки, които ще научат децата да са бъдещите водачи. Когато обучаваш мъж, обучаваш субект, когато обучаваш жена, обучаваш нация ”, счита Калверт.

Посланик на Израел
Н. Пр. Ирит
Лилиан


 Ïîñëàíèê Èðèò Ëèëèàí
Г-жа Лилиан е фамилна с две деца, приключила е публицистика. Посланик е в България от 2014 година В интервала 1999-2004 е министър-съветник по културните въпроси на Посолството на Израел в Париж, консултант е в отдел „ Израел-Египет ”, Министерство на външните работи на Израел от 1996-а до 1999-а.
„ Искам да се обърна към българските дами във връзка 8 март:
Вярвайте в себе си! Вие сте доста по-умни доста по-важни от функциите, които от време на време ви се дават от близките! ”

Посланик на Финландия
Н. Пр. Пайви Блиника


 02-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d1%8f

Г-жа Блиника е магистър по право от университета в Хелсинки, Финландия. В интервала 1976-1977 година учи Изследвания по право и езици в университет Упсала, Швеция. Посланик е в София от 1-ви септември 2016 година Преди това е била общоприет консул в Хамбург, Германия (2005-31.08.2009)
„ Като представител на страната, в която дамите получават право да гласоподават и да бъдат избирани още в далечната 1906 година, поисквам на всички дами по света да имат равни благоприятни условия за постигането на един по-щастлив живот ”.

Посланик на Англия
Н. Пр. Ема
Хопкинс


 02-%d0%b0%d0%bd%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d1%8f Г-жа Хопкинс е дипломат на Англия у нас от 2015 година, когато наследява Джонатан Алън. Учила е Балканска история и има повече от 20 години опит в региона на върховенството на закона, европейското законодателство, вътрешните работи и интернационалното право.
„ Пожелавам на всички дами, изключително на тези в България, да не престават да бъдат себе си и да упорстват за равнопоставеност сред половете, да са уверени, че това е нещо, към което би трябвало да се стремят и мъжете, и дамите. ”

Посланик на ЮАР
Н. Пр. Ванеса
Ивон Калверт


 02-%d1%8e%d0%b0%d1%80
Г-жа Калверт е родена в Кейп Таун, Южна Африка. Омъжена е и има две деца. Много години е работила в неправителствени организации. Има магистърска степен в региона на обществената администрация. През 2013 година е определена за дипломат на ЮАР в България.
„ На всички дами по света, и на българските, поисквам цветущ Ден на дамата. Жените са майките, първите учителки, които ще научат децата да са бъдещите водачи ”.

Посланик на Холандия
Н. Пр. Беа загар Тъшер


 02-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%85%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d1%8f

Г-жа Тъшер е родена в Хенгело, Холандия. През 1985 приключва магистратура по шведски език и литература в университета в Хронинген. Тя е заемала разнообразни позиции по съдействието за филантропичната помощ, човешките права, Централна и Източна Европа, както и дипломатически позиции.
„ Пожелавам на българските дами да имат подкрепящи ги съпрузи, които да поемат част от товара, който доста от надарените и сполучливи дами към момента усещат, до момента в който се грижат за деца, къща, готвене, почистване. ”

Посланик на Крластво Мароко
Н. Пр. Закия
Ел Мидауи


 02-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%ba%d0%be Г-жа Мидауи е родена в град Таунат, Северно Мароко. Завършила е Висше учебно заведение по търговия в Алжир със компетентност финансови и търговски науки, маркетинг и пазарно изследване. Работи в областта на дипломацията от 1982 година Омъжена е и е майка на 2 деца.
„ Искам да пожелая на всички български дами благополучие, триумф, дългоденствие и всичко най-хубаво, тъй като аз съм уверена, че те могат да са равни на мъжете, изключително когато влагат в своето образование и развиването на качествата си ”.

Посланик на Бразилия
Н. Пр. Ана Мария Сампайо Фернандес


 02-%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%8f

Г-жа Фернандес изрази подготвеност след встъпването си в служба да подпомагане за побратимяване сред град Карлово и град Барбасена в Бразилия. Инициативата стартира през 2016 година Фернандес харесва храната, историята, традициите и културата на страната ни.
„ Най-важна е солидарността на дамите една към друга. Не единствено в деня на дамата, а всеки ден те би трябвало да са солидарни една с друга, да имат разговор, да си оказват помощ, и да се схващат една с друга ”.

Посланик на Хърватия
Н. Пр. Лйерка Алайбег


 02-%d1%85%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%8f Г-жа Алайбег е дипломат в София от 2013 година Завършила е право в университета в Загреб, специализирала е интернационално комерсиално право в Загреб, Ню Йорк и Вашингтон. Говори британски, немски, френски език. Била е преподавател по интернационално право и член на Постоянния трибунал в Хага.
„ Поздравявам всички дами в България и в моята страна Хърватия във връзка интернационалния ден на дамата и се надявам всички дружно да изпълним смяната. ”

Посланик на Азербайджан
Н. Пр. Наргиз Гурбанова

 02-%d0%b0%d0%b7%d0%b5%d1%80%d0%b1%d0%b0%d0%b9%d0%b4%d0%b6%d0%b0%d0%bd Г-жа Гурбанова е лекар на философските науки.
Назначена е за дипломат в България на 12 януари 2016 година
Преди това е заемала длъжността Директор на дирекция „ Икономическо съдействие и развиване ” на Министерство на външните работи на Република Азербайджан и отговаряше за поощряване на икономическия дневен ред на страната си в чужбина, за партньорство с световни и районни стопански организации, за съдействието с Европейски Съюз.

За 2018 година одобриха
национална тактика
за тъждество


Национален проект за поощряване на равнопоставеността на дамите и мъжете за 2018 година одобри държавното управление в сряда. В документа са набелязани ограничения за повишение на заетостта измежду дамите, както и за понижаване на разликите в заплащането сред половете.

Сред предпочитаните области в проекта са и битката с насилието, учредено на пола, насърчаването на равенството сред половете в процесите на взимане на решения. Предвидени са и ограничения за поощряване на работодателите да наемат безработни лица – самотни родители (осиновители) и/или майки (осиновителки) с деца до 5-годишна възраст.

Данни на Евростат за 2016 година демонстрират, че в Европейския съюз коефициентът на претовареност при мъжете е 72%, а при дамите – 61%.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР