Трябва да бъде създадена обществена нетърпимост към сивата икономика и

...
Трябва да бъде създадена обществена нетърпимост към сивата икономика и
Коментари Харесай

Донев призова за обществена нетърпимост към хищното цвете сива икономика

Трябва да бъде основана социална непоносимост към сивата стопанска система и явлението " пари в плик ", което стопира икономическото развиване на България . Това прикани служебният министър-председател Гълъб Донев.

Поводът - за десета година една от най-големите работодателски организации у нас - Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) връчи премиите " Икономика на ярко ", с които се удостояват медии, организации и държавни институции, съдействали в битката със сивата стопанска система.

" Близо 20 години от моя професионален път дотук са свързани с напъните да изяснявам на хората тъй като повече пари в плик в този момент в действителност ни взимат доста повече за години напред. Сивата стопанска система има отрицателни резултати върху доста сфери на страната - върху осигурителните фондове, върху бюджета, върху изискванията на труд, върху качеството на работните места в българските предприятия. Всички тези нелоялни практики пречат за развиването на българската стопанска система и повишаването на благосъстоянието ни като общество ", сподели министър председателят.

Донев акцентира - " рецептата е ясна " - социална непоносимост към явлението сива стопанска система, прецизиране на законодателството, както и прецизен надзор от страна на съответните виновни институции към всички проявления на сива стопанска система и недеклариран труд.

" Сивата стопанска система е като едно хищно цвете, което вирее на мрачно и се храни с накърнените ни осигурителни и недобрите условия на труд ", установи той.

През 2021 година процентът на светлата стопанска система у нас нараства по отношение на 2020 и става 78,4%, показа на собствен ред съответни данни от изследването на АИКБ ръководителят й Васил Велев. И акцентира една съществена взаимозависимост - при времена на рецесия делът на сивата стопанска система постоянно нараства, и противоположното - при стопански напредък процентът й спада. Това става видно и от данните от изследването, провеждано от 2010 година насам - в годините има наклонност сивият бранш да понижава, само че като се изключи 2014 и 2020 година - банкрутът на КТБ и коронавирус рецесията.

Данните за 2022 още не са подготвени, тъй като не всички данни, на които се базира изследването, са изнесени от Национален статистически институт и Българска народна банка, уточни още Велев.
 АИКБ ще работи за
АИКБ ще работи за " златната среда " на сивата стопанска система

Най-ощетен от сивата стопанска система е и фискът съгласно АИКБ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР