Трус в кабинета!Днес ще поискам оставката на военния министър Стефан

...
Трус в кабинета!Днес ще поискам оставката на военния министър Стефан
Коментари Харесай

Трус в кабинета! Премиерът:Искам оставката на Стефан Янев! Министър няма право на собствена политика

Трус в кабинета!

Днес ще желая оставката на военния министър Стефан Янев, разгласи на ексклузивен брифинг министър-председателят Кирил Петков.

И разгласи претекстовете за това:

" Никой министър от това държавно управление няма право на лична политика. Второ - никой министър няма право да споделя, че неговото оставане е функционалност на държавното управление. Трето - мой боен министър не може да употребява думичката " интервенция " вместо думичката " война ".

" Операция " не може да се назова, когато хиляди бойци и от едната, и от другата страна са убити. Войници, чиято възраст е по-малка от тази на огромната ми щерка. Когато приказваме за българския интерес - той не е да се вземе " глава ". Защото " Преклонена глава сабя не я сече ". Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, което е толкоз очевадно, не можем да си мълчим. Българският интерес е този, когато използваме гласа на България ", акцентира министър председателят.

Кирил Петков разгласи, че има поддръжката на съдружните сътрудници и че през днешния ден след съвещанието на Министерски съвет ще бъде разгласен неследникът на Стефан Янев, а на следващия ден на изключително съвещание на Народното събрание смяната в състава на държавното управление ще бъде гласувана.

Днес има изключително съвещание на Министерски съвет с три точки, разгласи при започване на изказването си министър председателят.

1. Първата е извеждането на българите от Киев.

2. Обсъждане на нуклеарната опасност, която Путин насочи през вчерашния ден. Това може да е единствено опит за заплашване, само че не може да бъде пренебрегнат.

3. Оставката на министър Янев.

" Искам да заявя, че работех сполучливо с министър Янев по време на първия длъжностен кабинет ", сподели първоначално министър председателят Кирил Петков на ексклузивен брифинг.

Но за какво днешната оставка ще бъде поискана и гласувана утрешния ден ще бъде гласувана. " Никой министър няма право да изрича мнение, изключително във фейсбук. Никой министър не може да споделя, че неговото оставяне е гаранция за устойчиво ръководство. Ние не гоним непоклатимост. Мой боен министър не може да употребява думичката интервенция, вместо думичката война ", съобщи Петков.

Той акцентира, че ние като част от Европейски Съюз би трябвало да създадем всичко, с цел да завърши войната в Украйна.

" За пръв път в историята на Европейски Съюз ние сме толкоз единни, за пръв път приказваме с един глас. Русия би трябвало да знае, че всички сме единни. Ако всяка страна стартира да си прави своята политика във Facebook, това не е добре. Ние би трябвало да реагираме като страна член на Европейски Съюз и НАТО ", съобщи той.

Петков означи, че през днешния ден по време на Министерски съвет ще изиска оставката на Янев да бъде гласувана на следващия ден от Народното събрание, който ще бъде призован изключително: " Името, което ще бъде препоръчано, ще бъде оповестено през днешния ден по-късно след Министерски съвет и след координиране с съдружните сътрудници ".

На въпрос по какъв начин съдружните сътрудници гледат на оставката на Янев, той съобщи, че всички я поддържат.

" Дори в петък следобед, когато чух, че министър Янев сподели, че неговото оставане подсигурява стабилността на това държавно управление, аз още тогава разбрах, че това не е допустимо и аз не мога да позволи това като министър-председател ", съобщи още Петков.

Кирил Петков означи, че основната помощ, която ние сега даваме на Украйна, е филантропична. " Военно-логистичната поддръжка ще бъде напълно в границите на европейската и натовската помощ към Украйна ".

Припомняме: Военният министър Стефан Янев направи няколко изявления, които разграничиха България от общата позиция на НАТО. А посолството на Русия даже си хареса едно от тях и го показа във Facebook.

Това докара до неодобрение и претенции за оставката му. Действията на министъра на защитата пристигнаха в миг, в който Русия първо беше струпала стотици хиляди бойци по границата си с Украйна, а в следствие стартира и война против суверенната страна.

Тези изявления и дейности на Янев бяха разчетени като заемане на позиции, които компрометират България като член на НАТО и Европейски Съюз от една страна, а от друга звучат в интерес на ползите на Русия.

Наложи се думите на Янев да бъдат определяни като „ персонално мнение “, а министър председателят Кирил Петков трябваше да разграничава позициите на държавното управление от тези на военния министър в него. Една от позициите на Янев даже беше представена от посолството на Руската федерация в България.

И когато думата " оставка " стартира да звучи все по-често, даже от средите на ръководещата коалиция, самият Стефан Янев разгласява позиция, с която отхвърля да подаде оставка, само че в това време споделя, че " оставката ми е въпрос към този момент само на процедура ".

„ Нека не бързаме да слагаме етикети дали е лимитирана военна интервенция или война обстановката в Украйна. Путин деликатно заобикаля използването на думата война. Доста фриволно се употребява тази дума “, сподели Янев.

Само няколко часа по-късно в своя обява във Facebook той дефинира обстановката като „ военна намеса на Руската Федерация в Украйна “.

Именно тези изявления доведоха до претенции за оставката му от представители на няколко политически сили, в това число и такива от ръководещата коалиция, за което признаха както Янев, по този начин и министър председателят Петков.

Късно вечерта в неделя обаче в своя обява във Facebook Янев съобщи, че няма желание да подава оставка. Той сподели, че при сходно решение ще се стигне до „ риск за националната сигурност “, както и че решения, които следва да бъдат взети, „ не са в полза на България “.

„ Той звучи извънредно несъответстващо сега като боен министър. Звучи като човек, който или не знае какво приказва, или не знае какво прави, или обслужва геополитическа и военна тактика на страна агресор, в тази ситуация на Руската Федерация “, разясниха депутати от Демократична България.

Първата изява на министър Янев, която провокира полемика, пристигна през месец декември, когато се заприказва за опциите за идване на бойци от други страни членки на НАТО в Източна Европа и вероятността това да се случи и в България. Русия към този момент беше струпала над 100 хиляди души и бойна техника край границата на Украйна. Бяха пристигнали и първите предизвестия от страна на НАТО и особено от Съединени американски щати, че това може да е въведения към инвазия, а Русия отхвърляше, че има сходни планове.

„ Не смятам, че са налице нужните условия, които могат да аргументират решение, обвързвано с разполагане на спомагателни войски на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните ползи, нито с националния интерес на Република България “, написа тогава Янев във Facebook и добави, че въпреки всичко е значимо следенето на „ процесите в геополитическата среда “.

Само няколко часа по-късно позицията му беше споделена на формалната страница във Facebook на посолството на Русия в България.

„ Тези политици, които не са застанали дружно с всички зад вярната идея – зад украинския народ, те няма да излязат от този интервал и ще отпаднат “, означи тази заран политологът проф.Евгений Дайнов.

„ Виждам, че управлението на този кабинет – министър-председателят и вицепремиерите, все по-уверено се оправят с тази обстановка и все по-уверено седят в 21 век и сплотяват от ден на ден хора. Някои хора обаче ще отпаднат от това държавно управление заради културна и ментална неприспособимост “, предвижда политологът.

„ Този трус пресява кой какъв желае да бъде, някои желаят да си останат в 20-те век с някакви предходни заблуди и те няма да съпътстват нашия живот като политици още дълго “, сподели още Евгений Дайнов.

„ България е страната, в която най-голяма част от обществото отхвърля да огледа 21 век в очите и желае да остане някъде там, където нещата бяха по-лесни. На тази основа имаме огромен % на хора, които поддържат политиката на Путин и на Русия “, уточни политологът.

Очаквайте детайлности!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР