Трус от 5,6 по скалата на Рихтер беше регистриран в

...
Трус от 5,6 по скалата на Рихтер беше регистриран в
Коментари Харесай

Силен трус от над 5 по Рихтер разтърси Гърция, усетихме го и у нас

Трус от 5,6 по скалата на Рихтер беше регистриран в северозападна Гърция. Трусът е бил на дълбочина 14 километра в региона на град Флорина.

Над 20 досега са вторичните земетресения в Гърция, оповестяват от българския Институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките. По данни на института то е било със мощ 5,5 по скалата на Рихтер и е било записано в южната ни съседка в 23,43 часа нощес, на 268 километра югозападно от София.

Трусът е усетен в Северна Македония, Албания и у нас.

Епицентърът е на 3 км от град Флорина, който е потърпевш най-силно от земетресението, заяви кореспондентът на БНР Катя Пеева. Сеизмолозите споделят, че в този регион доста рядко има трусове, само че те постоянно са доста мощни.



Има доста материални вреди. Почти няма постройка, която да не е потърпевша, сподели кметът на града. За благополучие няма потърпевши. Хората прекараха нощта в колите си. В къщите също има доста вреди.

Областният шеф оповестява, че всички сили са в помощ на хората - пожарната, гражданска отбрана, полицията. Това, което тормози жителите на региона, са мощните вторични трусове. В момента раздават храна и вода на хората, които са на открито в колите си и в парковете. Властите поучават да не се прибират в домовете си, до момента в който не премине инспекция на техническите екипи, които да ревизират дали постройките са безвредни. Досега вторичните земетресения са с магнитуд от 4 по скалата на Рихтер.

Досега вторичните земетресения са с магнитуд от 4 по скалата на Рихтер.

Земетресението провокира суматоха и в град Битоля, вторият по величина град в РСМакедония. Жителите на града излязоха на улиците. Повечето са нощували в колите си или на открито от боязън. На доста места има напукани стени. Местните медии оповестяват, че мобилната мрежа и интернета са прекратени. В Битоля през днешния ден няма да се работи. Жителите на града не помнят толкоз мощно земетресение. До момента няма данни за съществени материални вреди и потърпевши.

" До момента са регистрирани над 20 труса, като 13 от тях са били с магнитуд към и над 3 ", сподели Петя Трифонова от Българска академия на науките. По думите ѝ трусовете са усетени добре в Югозападна България. Жители на столицата също са ги усетили, само че по високите етажи на постройките.

" Имаме информация, че в квартал " Зона Б5 " трусът е усетен и дори хората са потърсили 112 за информация ", сподели Трифонова.

По думите й това е средносилно сеизмично събитие, което преразпределя сила по останалите сеизмични структури. Няма директна заплаха за земетресения в България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР