Трудовите злополуки в строителството бележат спад през първата половина на

...
Трудовите злополуки в строителството бележат спад през първата половина на
Коментари Харесай

Все по-малко трудови злополуки в строителството

Трудовите злополуки в строителството бележат спад през първата половина на годината. Намаляват и случаите на работа без подписан трудов контракт, само че секторът продължава да бъде измежду най-рисковите както във връзка с сигурността и здравето при работа, по този начин и при реализирането на трудовите правни отношения , оповестяват от Главна ревизия по труда.

За първото полугодие на 2018 година контролните органи на ГИТ са направили 2840 бр. инспекции в строителството при 2400 бр. за същия интервал през 2017 година, което е растеж с 18%. Проверките в бранша са 13% от всички, осъществени от инспекторите по труда през първото полугодие.

Регистрираните трудови злополуки, свързани с работния развой, са 63 бр., от които 3 смъртни. През 2017 година те са били 76 бр., от които с летален излаз – 6 бр. Най-тежкото нарушаване в региона на трудовите правни отношения – полагането на труд без трудов контракт, е открито в 323 случая при 381 бр. година по-рано. Запазва се наклонността всеки четвърти случай на работа без контракт да е установяван на строителен обект.

В строителството са и съвсем половината спрени обекти, работни места, работно съоръжение и други, които директно са застрашавали живота и здравето на работещите – 88 бр. от 187 бр. общо. Този тип нарушавания обаче понижават по отношение на първото шестмесечие на 2017 година, когато са били 120 бр. от 257 бр. общо. Но се усилват броят на нарушаванията, свързани с обезопасяването на работното съоръжение. Увеличава се и делът на този тип нарушавания в бранша по отношение на общия им брой, установен във всички стопански действия. През т.г. на строителни обекти са открити 2027 бр. нарушавания по сигурността на оборудването от 11 711 бр. общо, до момента в който година по-рано броят им е бил 1822 бр. от 13 103 бр.

Установените нарушавания в бранш „ Строителство “ за полугодието на 2018 година са общо 13 982 бр., от които 9023 бр. са свързани с сигурността и здравето при работа, а 4950 бр. са в региона на трудовите правни отношения – възникването, осъществяването и прекратяването им, заплащането на труда, работното време и други За всяко открито нарушаване се вземат ограничения за отстраняването му, което води до възстановяване на изискванията на труд в предприятията и се предотвратяват евентуални трудови произшествия.

Все още при инспекциите на строителните обекти най-често срещаните нарушавания са свързани с обезопасяването при работа на височина. Необезопасяването на градивните отвори на градежите – асансьорни шахти, стълбищни площадки, тераси, прозорци и така нататък, както и потреблението на необезопасени и неокомплектовани скелета, най-много при дейностите по саниране на здания, са най-честите такива нарушавания. Не се обезопасяват и краткотрайните ел. съоръжения. Падането от височина и удар от електрически ток са едни от най-честите аргументи за трудови злополуки, довели до гибел на потърпевшите служащи.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР