Трудов спор за обезщетение е приключил успешно с извънсъдебна спогодба,

...
Трудов спор за обезщетение е приключил успешно с извънсъдебна спогодба,
Коментари Харесай

С пет центъра по медиация намаляват съдебните дела

Трудов спор за обезщетение е завършил сполучливо с извънсъдебна конвенция, посредством процедура по медиация в центъра за медиация във Враца. Това стана ясно през днешния ден по време на конференция във връзка сполучливото привършване на план „ Насърчаване потреблението на медиацията като различен прийом за решение на разногласия “, финансиран от Оперативна стратегия „ Добро ръководство “, оповестиха от пресцентъра на министерството на правораздаването.

В Окръжния съд - Враца е оборудван един от петте центрове за медиация по плана на Министерството на правораздаването в партньорство с Висшия правосъден съвет. Останалите се обитават в постройките на Окръжните съдилища във Велико Търново, Добрич и Сливен и в постройката на адвокатската гилдия в Пловдив.

„ Централизираният електронен портал за медиация, създаден също по плана, е въведен в употреба на 24 юни 2020 година “, изясни ръководителят на плана Милена Първанова и добави, че оттогава до през днешния ден има 11 заявки за регистриране в Единния указател на посредниците и за промени в събитията. Подадено е и първото заявление за инициране на процедура по медиация.

Порталът обезпечава достъп до обществената част на единния указател на посредниците, включващ и организациите за образование на посредници. Съдържа още безвъзмезден модул за осъществяване на онлайн медиации, като всеки може да попълни електронно заявление за процедура по медиация и да избере посредник от регистъра. За гарантиране на легитимността на електронната онлайн процедура всички дейности на страните, посредниците и пълномощниците се правят с дипломиран електронен автограф. Електронно се осъществени и съпровождащите документи - заявления за безпристрастност и индиферентност и съглашения за започване и привършване на медиация.

„ Медиацията е сполучлива, когато предхожда правосъдния спор. Гражданите би трябвало да вземат участие интензивно в решаването на техните разногласия. Като арбитър насърчавам страните да употребяват тази извънсъдебна процедура. Тя е по-дискретна и по-щадяща за страните “, сподели ръководителят на Окръжен съд – Варна Марин Маринов.

По думите на юрист Албена Комитова, медиацията е средство за съответно решение на разногласия, сложени са положителни основи и е належащо да продължи координацията сред институциите, за основаване на просвета за медиация и още по-широко разпространение на метода измежду обществото.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР