Трудно се пътува днес - и заради противоепидемичните мерки, и

...
Трудно се пътува днес - и заради противоепидемичните мерки, и
Коментари Харесай

Националният музей на транспорта е единствен по рода си в цялата страна

Трудно се пътува през днешния ден - и поради противоепидемичните ограничения, и поради студа на открито, само че нищо не пречи да пътешестваме, седейки на топло зад компютъра. Така незабелязано можем да се пренесем в Русе и да посетим единствения по рода си в цялата страна Национален музей на превоза , който се намира под „ Парка на младежта” на брега на река Дунав. Той е ситуиран е в постройката на първата железопътна гара в страната, издигната по план на братя Барклей.

Великолепният гаров комплекс (проектиран и построен през 1864-1866 г.) предлага за посещаване три музейни експозиции. „ Старата гара” показва съществени моменти от развиването на жп превоз в България и връзката на железницата с пътническото мореплаване по река Дунав. Реката е свързвала Русе с европейските страни и новите хрумвания са влизали у нас отсам. Неслучайно Русе постоянно е именуван в България „ Малката Виена “ поради европейския дух на хората тук и архитектурните шедьоври тук в жанр необарок, модерн, неокласицизъм и сецесион.

На 20 септември 1908 година държавното управление на министър-председателят Александър Малинов посреща българския княз Фердинанд І на яхтата „ Хан Крум “ край Русе. Оттук с трен всички потеглят към старопрестолния град Търново България, където на 22 септември е провъзгласена тържествено Независимостта на България.

В експозицията „ Парк-музей” могат да се видят влакови сформира от средата на XIX век и средата на XX век, товарни и профилирани вагони.

„ Вагон-салони” уникати описват за височайши пътувания от І и ІІ държавен трен. Сред коронованите особи имали привилегията да пътуват с тях са султан Абдул Азис, императрица Евгения, княгиня Климентина, княз Александър Батенберг, цар Фердинанд І, цар Борис ІІІ и други.

Експозицията е ситуирана в две елементи - в постройката на гарата и навън – няколко парни локомотива, разнообразни модели вагони, като тук се пазят персоналния вагон-салон № 5, създаден през 1894 година в Бреслау-Германия, за княз Фердинанд I. Също Вагон-салон № 1 „ Султание”, създаден през 1866 година в Брюксел, с който турският султан е предприемал обиколки, както и вагон-салон № 101, създаден през 1902 година в Гьорлиц-Германия, спален вагон за царската комбинация и още доста забавни експонати. В сбирката на музея е и най-стария непокътнат у нас парен локомотив № 148, създаден през 1848 година в Манчестър, Англия.

Музеят става народен музей на железопътния превоз и известията на 26 юни 1966 година във връзка 100-годишнината от началото на железопътния превоз в България. Сградата на музея е оповестена за исторически монумент.

Експонати от музея са взели участие във филмите: "Капитан Петко челник ", Записки по българските въстания ", руско-българската продукция "Турски гамбит " и други.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР