Трудно е да се прогнозира дали конфликтът ще приключи или

...
Трудно е да се прогнозира дали конфликтът ще приключи или
Коментари Харесай

Варварщина ли е демонтажът на Паметника на Съветската армия

„ Трудно е да се предвижда дали спорът ще завърши или пристрастеностите ще угаснат. За мен това е безспорна варварщина. Да демонтираш монументи по подобен метод е грозно, не подхожда на европейския дух, на почитание и приемане ”, съобщи  политологът Слави Василев в ефира на Нова телевизия. И добави: „ Въпросът всъщност е историческото незнание, което кара хората да имат неверното схващане за смисъла и символиката на този монумент. Защото Паметникът на Съветската войска пази концепцията, че Съветската войска освобождава България ”.
Всичко по тематиката: Демонтажът на Паметника на Съветската войска 69
„ Радвам се, че господин Василев насочи полемиката към нейната същина, която е историята. През последните 10-12 дни се води един следващ в България дискурс по отношение на историческия разказ и прочита на историята. Това е същността на целия този въпрос. През последните две седмици самият аз, признавам си, че изпитвам един доста тежък катарзис, или личностен спор. Защото хора, които през последните месеци и години в България са били ясно защитаващи консервативното, християнското, патриотичното и фамилното против този глобализъм и демократизъм, който се шири в модерния свят – аз ги слушам по какъв начин рецитират историческите опорки и разказ на марксистите и комунистите от XX век. А те са допустимо най-големите антихристияни, най-големите борци против всичко фамилно ”, подчерта политическият анализатор Кристиян Шкварек.

„ Аз ще се опитам да извадя диалога от политически и квазиполитическия спор и да го върна на плоскостта на качествения разбор. Да, историята, разказана в условно наклонение, е едно прелестно упражнение на писане на романи. Но, в случай че се придържаме към фактическото положения на нещата, с помощта на Съюз на съветските социалистически републики България не е победител. Гласът на Съветския съюз е решителен страната ни да бъде вписана измежду спечелилите. От там нататък всеки роман или митология за освободителите излетява „ с 200 през прозореца ”. По мотив разрязването на фигурите – по този начин се инсталира всеки монумент. Както се инсталира, по този начин се и демонтира – на части. Когато концепцията е да се резервира този обект – това въпреки всичко е художествено произведение. Неговото място е в музея ”, безапелационен е създател и водещ на " Контракоментар " Асен Генов.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР