Трудно е да се намери година, изпълнена с повече опасения

...
Трудно е да се намери година, изпълнена с повече опасения
Коментари Харесай

Учени: За първи път от края на ВСВ, светът е заплашен в най-висока степен от ядрена война

Трудно е да се откри година, изпълнена с повече опасения по отношение на нуклеарния риск от 2022 г. Със сигурност имахме 1986 година и повредата на реактора в Чернобил. Имахме и 1962 година и Кубинската ракетна рецесия. И, несъмнено, имаше 1945 година и атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки, написа в отчет на " Бюлетина на атомните учени ", които всяка година придвижват стрелките на символичния " Часовник на Страшния съд ". 

Шведска група, която прави оценка пагубните опасности, предизвести в годишния си отчет тази година, че рискът от потребление на нуклеарни оръжия е по-висок през днешния ден, в сравнение с когато и да било, откогато Съединени американски щати хвърлиха нуклеарни оръжия върху Япония през 1945 година

Кенет Бенедикт, консултант в Бюлетина на атомните учени, който управлява отчета за фондация " Глобални провокации ", разяснява, че рискът от нуклеарна война е по-голям, в сравнение с по време на Кубинската ракетна криза от 1962 година

Докладът предизвестява, че цялостен нуклеарен продан ще изпрати задоволително прахуляк във въздуха, с цел да блокира слънчевата светлина, което ще докара до " интервал на безпорядък и принуждение, по време на който по-голямата част от оживялото международно население ще умре от апетит ".

Но тази година съответстваха всевъзможни нуклеарни опасности.

Русия, която губи на земята, обмисля потреблението на нуклеарни оръжия във войната си против Украйна - неразумно заплашвайки нуклеарното табу, 77-годишна традиция на неизползване. Също по този начин в Украйна нуклеарни реактори и нуклеарни уреди станаха цели на военни офанзиви.

На други места Северна Корея изстреля повече балистични ракети от всякога за една година и даже наподобява се готви за нуклеарен опит.

Иран възобнови построяването на своя под земята нуклеарен комплекс, изключи камерите за наблюдаване на МААЕ и форсира програмата си за обогатяване на уран, оставяйки го единствено на месеци от вероятно тестване на нуклеарен експлозив или разполагане на груба нуклеарна бойна глава върху балистична ракета, в случай че желае да го направи. В отговор Саудитска Арабия предприе по-нататъшни стъпки към обогатяване на уран, като също отхвърли инспекции на МААЕ, които биха подсигурили, че Кралството не прави секрети действия, свързани с нуклеарни оръжия.

Въпреки всички тези опасения, усилията за неразпространение на нуклеарно оръжие и разоръжаване не успяха да реализиран важен резултат тази година. Участниците в първата среща на страните страни по Договора за възбрана на нуклеарните оръжия (TPNW), не можаха да се споразумеят срещу нуклеарните закани и реториката на Русия във войната й против Украйна.

Дългоочакваната конференция за обзор на страните по Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия (ДНЯО) приключи без съглашение, след като Русия отхвърли да подпише финален документ, който се отнася до контрола на Запорожката АЕЦ в Украйна. Международната общественост към този момент наподобява неспособна да откри способи за по-добра отбрана на нуклеарните уреди от офанзиви, макар че шансовете за нуклеарна повреда в Украйна нарастват с продължаването на войната.

През август преговорите с посредничеството на Европейски Съюз сред Съединените щати и Иран не съумяха да съживят съглашението от 2015 г., ограничаващо ядрената стратегия на Техеран, известно като Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA), който някогашният президент Тръмп изостави през 2018 година

В Съединените щати, дългоочакваният преглед на нуклеарната позиция (NPR) на администрацията на Байдън най-сетне беше оповестен през октомври, единствено за да заблуди специалистите. NPR непроменяемо е упрекван, в най-хубавия случай, че поддържа нуклеарното статукво и че е пропуснал шанса си да понижи ролята на нуклеарните оръжия в тактиката за сигурност на Съединени американски щати, в случай че не и че е огромна стъпка обратно.

И накрая, в края на ноември, очакванията, че инспекциите на място съгласно Новия контракт за понижаване на стратегическите оръжия (Нов СТАРТ) могат да се възобновят скоро, бяха охладени, откакто Русия отсрочи срещата на Двустранната консултативна комисия, органът за осъществяване на контракта, плануван да се организира на идващия ден в Кайро, Египет. Нов СТАРТ е единственият двустранен контракт за надзор на нуклеарните оръжия между Съединените щати и Русия, двата най-големи нуклеарни арсенала в света. Той трябва да изтече през 2026 г.

2022 година сигурно ще попада в учебниците като годината, в която световният нуклеарен ред беше невиждано разтърсен, в случай че не и непоправимо опустошен.

Но не всичко беше мрачно на нуклеарния фронт. Годината приключи с огромно научно достижение с директно отражение върху нуклеарната сигурност и нуклеарната сила, когато Министерството на енергетиката на Съединени американски щати и Националната администрация за нуклеарна сигурност (NNSA) оповестиха, че изследователите са постигнали запалване посредством термоядрен синтез в Националното оборудване за запалване на Националната лаборатория на Лорънс Ливърмор в Калифорния.

Успехът на опита с термоядрено запалване удостоверява кодовете за моделиране, които се употребяват в границите на Програмата за ръководство на запасите на NNSA, основана на науката, за да се ревизира дали осъвременените нуклеарни оръжия работят, както е проектирано, което удостоверява, че изпитването на нуклеарно оръжие към този момент не е належащо.

Тази година беше белязана и от гибелта на значими фигури за неразпространение на нуклеарно оръжие и надзор на оръжията: някогашният министър на защитата на Съединени американски щати Аш Картър, който ръководеше напъните на Съединени американски щати за посигуряване на нуклеарните оръжия в някогашните руски републики през 90-те години на предишния век; някогашният президент на Съветския съюз Михаил Горбачов, чиято роля беше решаваща за прекъсването на конкуренцията в нуклеарните оръжия през 80-те години и за прекратяването на Студената война; Майкъл Крепон, който е съосновател на Stimson Center и чиято плодотворна активност оказа помощ за оформянето на дебата за контрола върху оръжията за потомство учени; и Майк Мур, който бе основен редактор на Бюлетин в зората на ерата след Студената война. Всеки от тях работи неуморно за понижаване на ролята на нуклеарните оръжия в тактиките за сигурност.

Ето седем нуклеарни истории на Бюлетина, които белязаха 2022 година:

Нараняваща невъзможност? Рисковете от потреблението на нуклеарно оръжие в украинската рецесия

В началото на войната, до момента в който западните страни към момента се бореха с новата действителност на войната в Европа, Франческа Джованини, изпълнителен шеф на плана " Управление на атома " в центъра " Белфър " на Харвардското учебно заведение " Кенеди ", изследва един невъобразим до момента сюжет, който в действителност може да се случи в Украйна - потреблението на нуклеарни оръжия.

Украински специалист прави оценка вероятните последствия от военна офанзива против Запорожката атомна електроцентрала

В изявление за Бюлетин Валерия Хесе, украински специалист по неразпространение на оръжия и интернационална сигурност, разисква вероятното влияние върху Запорожката атомна електроцентрала от тенденциозен или инцидентен обстрел с тежка артилерия или ракетен удар. Това са нови опасности, пред които са изправени нуклеарните уреди по време на война.

Няма къде да се скриете: по какъв начин една нуклеарна война би умъртвила вас - и съвсем всички останали.

През октомври, когато съветските военни водачи обмисляха потреблението на нуклеарни оръжия, бюлетинът разгласява тематична история, напомняща на света за ужасните последствия от нуклеарната война. Това, което би почнало с един тактически нуклеарен удар или нуклеарен продан сред две страни, може да ескалира до тотална нуклеарна война с световни последствия. Две години след всяка нуклеарна война - дребна или огромна - гладът самичък по себе си може да бъде повече от 10 пъти по-смъртоносен от стотиците детонации в самата война. Тази история беше най-четената в Бюлетин за годината.

Ядрен бележник: Дългосрочната вероятност — надзор върху стратегическите оръжия след Нов СТАРТ

През ноември нуклеарните специалисти Ханс М. Кристенсен и Мат Корда си партнираха с юриста и политически анализатор Джесика Роджърс. Заедно те разгледаха въпроса за контрола на стратегическите оръжия след приключването на Нов СТАРТ между Съединените щати и Русия през февруари 2026 година

Ядрена покруса на Маршаловите острови

В това персонално есе Сали Кларк, бивш доброволец от Корпуса на мира, си спомня откритието си за смайващите жертви върху Маршалските острови и околната среда, породени от 67-те теста на нуклеарни оръжия, извършени от Съединените щати сред 1946 и 1958 година в атолите Бикини и Ениветак - и желае опрощение и правдивост.

Реакторите с разтопена сол създаваха проблеми през 60-те години на предишния век - и не престават да основават проблеми през днешния ден

Ядрените реактори с разтопена сол - основани на опит на Националната лаборатория в Оук Ридж от 1960 година - са на мода измежду някои от днешните запалянковци на нуклеарната сила. Но дали опитът с разтопена сол от минали десетилетия заслужава подражателство? Може би не, твърди М.В. Рамана, нуклеарен специалист и професор в Университета на Британска Колумбия.

Пробивът на енергийния отдел за термоядрения синтез: в действителност не става дума за генериране на електричество

Министерството на енергетиката и запалянковците на термоядрения синтез може да разгласят тазгодишното достижение в Националното оборудване за запалване (NIF) на Националната лаборатория на Лорънс Ливърмор като пробив в енергетиката на термоядрения синтез. Но не е. Става дума за нуклеарни оръжия. Главният редактор на Бюлетина Джон Меклин беседва с Боб Роснър, физик от Чикагския университет и някогашен шеф на Националната лаборатория в Аргон, с цел да получи уравновесена визия за това какво прави и какво не значи пробивът на NIF.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР