Трудно е да се каже какво точно да очакваме от

...
Трудно е да се каже какво точно да очакваме от
Коментари Харесай

Офисът през 2022 г. - нищо вече няма да е същото

Трудно е да се каже какво тъкмо да чакаме от работата през 2022 година, изключително с последните развития на пандемията. Обратите са зад всеки ъгъл, само че специалистите в човешките запаси следят трендовете и могат да се произнесат за близкото бъдеще. Навлизаме в третата година на международна пандемия, която донесе невиждани промени в изискванията на труд. Въпреки очакванията на доста работодатели, връщането към цялостно работно време и в естествена офис среда наподобява доста нереалистично, защото разновидността Омикрон обърква проектите за връщане към постоянен работен темп. 

И въпреки всичко, това, което е несъмнено е, че ще има още доста промени, към които ще би трябвало да се приспособяваме през 2022 година Миналата година по това време доста хора чакаха годината да донесе известна непоклатимост, може би даже гладко въвеждане на хибридната работа. Появата на нови разновидности на вируса на Covid-19 обаче блокира тези благоприятни условия. 

Но специалистите, които следят заетостта и работното място, разказват няколко трендове за идната година.



Възможно е работната седмица да стане по-кратка.

Идеята за по-къса работна седмица или по- по-малко работни часове дневно набира известност по целия свят, като фирмите и даже държавните управления изследват тази опция.

40-часовата работна седмица от 9 до 5 ч. се постанова по време на Индустриалната гражданска война в края на 19 век, само че оттогава трудът се промени толкоз трагично, а темпът на работа нараства от ден на ден с въвеждането на компютри и роботи.

Бизнесът и политиците желаят да проучат ограничения, които могат да понижат несъразмерното натоварване на чиновниците, като в същото време се надяват да запазят това растежа на продуктивността. Постоянно се приказва за 4-дневна работна седмица, а по-малкото работни часове дневно могат да се отразят удобно на психологичното здраве и намчиране на по-добър баланс сред професионалния и персоналния живот за доста работещи.

Тази мярка обаче не е по усета на всички работодатели.

Тъй като пандемията продължава трета поредна година, методът, по който наподобяват офисите и методът, по който работим, към момента няма да наподобяват, както преди 2019 година

Вместо това прекосяването към по-кратка работна седмица може да е от изгода единствено за избрани служащи. „ 4-дневната седмица може да е привилегия за лимитирана група работещи с бели якички, само че тя няма да е от изгода за доста нископлатени и нискоквалифицирани служащи, които няма да имат същата сигурност или финансовата поддръжка, в случай че работят единствено 4 дни вместо 5.

Много браншове пък няма да могат да правят същата работа за по-кратко време. Ще бъде и предизвикателство през 2022 година да се ориентираме в пропастта сред тези, които могат да се възползват от гъвкавостта против тези, които не могат – изключително откакто апелите за нараснала еластичност и по-кратки часове стават все по-силни.

Силно търсените експерти като IT, да вземем за пример, може да работят с понижена работна седмица, а останалите към момента да не могат да се пристпособят към новите правила и да са претрупани.

Помните ли дефицита на работна ръка и компликациите при наемане на служащи през 2021 година? Тези проблеми ще останат годни и през 2022 година, споделя Алисън Съливан, старши управител по корпоративни връзки в уеб страницата за работа Glassdoor. „ Това е по този начин, тъй като факторите, довели до дефицита на чиновници, още съществуват – пандемия, навършване на пенсионна възраст, излизане в майчинство и възходящото търсене на клиенти. А бизнесът би трябвало да бъде в крайник с новите потребности.

Това значи, че работодателите може да се наложи да подхващат друг метод за наемане на служащи и задържането им по отношение на преди. Трябваше да научим едно основно нещо през последните две години: да спрем да търсим кристална топка. Антъни Клоц, доцент по мениджмънт в Тексаския университет A&M, Съединени американски щати, който сътвори термина „ Голяма оставка “, споделя, че персонализирането на работата може да бъде ключът към удовлетвореността и задържането на скъпите фрагменти тази година.

„ През 2022 година ще забележим работодатели, които се грижат повече за потребностите и желанията на чиновниците, с цел да ангажират актуалните си служащи и да привлекат най-добре работещите от други компании “, споделя Клоц.

Това не е единствено добър бизнес нюх – гъвкавостта и настаняването се трансформират в преимущество, което служащите чакат от своите работодатели. „ Този ​​дисбаланс в търсенето и предлагането на чиновници значи, че търсещите работа ще държат козовете да желаят повече “, споделя Съливан от Glassdoor.

„ Вместо универсални стратегии за развиване, фирмите започнаха да влагат време и запаси в взаимно разработване на кариерен път с обособените служащи. “ Заплатите също скачат, въпреки и несигурно.

Друга значима смяна е, че работодателите от ден на ден ще обръщат внимание на личностното развиване и положителното психологично здраве на чиновниците си. Изправени пред бърнаут и цялостно професионално привършване, от ден на ден служащи напущат работа. Това се следи даже измежду най-вманиачените работещи на Уолстрийт, които изпитват все по-голяма потребност и вкарват неплатени отпуски, които обаче се отплащат с по-добро психологично здраве.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР