Хаити и Доминиканската република се подготвят за тропическа буря Франклин, докато Харолд се приближава до бреговете на Тексас

...
Тропическата буря Франклин се вихри в Карибско море, докато властите
Коментари Харесай

Тропическата буря Франклин се вихри в Карибско море, докато властите в Хаити и Доминиканската република предупреждават жителите да подгответе се за наводнения и свлачища

От DÁNICA COTO Associated Press 22 август 2023 г., 6:48 ч. Хаити и Доминиканската република предупредиха жителите да се подготвят за свлачища и тежки наводнения.

Бурята беше с център рано във вторник на около 255 мили (415 километра) южно от Санто Доминго, столицата на Доминиканската република, и имаше максимален постоянен вятър от 50 мили в час (85 км/ч). Движеше се на северозапад с 5 км/ч и се очакваше да завие на север.

Франклин се очакваше да се засили, преди да достигне сушата рано в сряда в Испаньола, островът, споделен от Хаити и Доминиканската република.

Прогнозира се бурята да падне до 10 инча (25 сантиметра) дъжд в двете страни, с до 15 инча (38 сантиметра) в изолирани райони. Обилните валежи са от голяма загриженост за Хаити, където тежката ерозия на много места често води до опасни наводнения. Повече от 40 души загинаха през юни след ден на проливен дъжд от гръмотевична буря.

„Рискът от кално свлачище там е просто ужасен“, каза Фил Клоцбах, метеоролог в Държавен университет в Колорадо, отбелязвайки, че бавно движеща се буря представлява голяма опасност в Хаити, като се има предвид, че е толкова лишен от дървета.

Междувременно тропическа депресия в Мексиканския залив се засили през нощта, за да се превърне в тропическа буря Харолд и се очакваше да удари южното крайбрежие на Тексас по-късно във вторник. Имаше максимални постоянни ветрове от 45 мили/ч (75 км/ч) и можеше да се засили допълнително, преди да стигне до сушата.

Въведено е предупреждение за тропическа буря за района между устието на Рио Гранде и Порт О'Конър, което означава, че условията на тропическа буря се очакват в рамките на 12 часа. Националният център за ураганите прогнозира „разпръснати случаи на внезапни наводнения“ на сушата и „животозастрашаващи условия за прибой и разривни течения“ на брега.

Няколко хаитяни в столицата, Порт-о-Пренс, казаха на Асошиейтед прес, че не са знаели, че идва тропическа буря, въпреки че властите публикуваха предупреждения в социалните медии.

Мари Кристин Bonjour, 39, която продава употребявани дрехи, каза, че не е подготвила нищо.

„Бог е единственият план. Той ще се грижи за мен и децата ми“, каза тя. „Няма какво да направя.“

Бурята наближава, тъй като повече от 200 000 души в Хаити са разселени, трябва да останат при семействата си или в импровизирани убежища, защото враждуващи банди ограбени и подпалени домовете им.

„Надявам се, че Бог ще насочи бурята в друга посока“, каза уличният продавач Ан Жан-Пиер, 45. „Можем Не приемам повече.“

Жан-Пиер, която се е местила вече два пъти заради бандитско насилие, каза, че ще постави основните си документи в найлонов плик, защото живее в район, който лесно се наводнява.

В сила е предупреждение за тропическа буря за цялото южно крайбрежие на Доминиканската република и Хаити. За островите Търкс и Кайкос беше публикувано наблюдение за тропическа буря.

На 10 август Националната администрация за океаните и атмосферата актуализира прогнозата си и предупреди, че тазгодишният сезон на ураганите ще бъде над нормалното.

Прогнозирани са между 14 до 21 наименувани бури. От тях шест до 11 може да се превърнат в урагани, като два до пет от тях е възможно да станат големи урагани, каза NOAA.

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан продължава от 1 юни до 30 ноември.

___

Associated Press писател Evens Sanon в Порт-о-Пренс, Хаити , допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР