Триумфално започна поредното, есенно турне за 2019 г. на прочутия

...
Триумфално започна поредното, есенно турне за 2019 г. на прочутия
Коментари Харесай

Триумф в Скопие за Мистерията на българските гласове

Триумфално стартира следващото, есенно турне за 2019 година на фамозния български женски хор " Мистерията на българските гласове " в Скопие за показване на последния им албум " БууЧииМиш ", взаимно с Лиса Джерард. Голямата и прелестна акустична зала на Скопската филхармония, открита преди две години, мъчно побра всички искащи да се насладят на изкуството на българките и на австралийската икона от " Dead Can Dance ". Неусетно за публиката - хора на всякаква възраст, измежду които бяха и доста локални музикални критици и публицисти, се изниза времето на първия концерт на " Мистерията... ", с който певиците започнаха следващата си обиколка на 10 европейски столици и два швейцарски града.

Особен интерес провокираха както акапелните осъществявания, присъщи за звучността на хора от неговото учредяване през 1952 година, по този начин и авторските разработки на композитора и музикален шеф на плана Петър Дундаков с включването на изтъкнати български инструменталисти. Кулминацията настъпи преди появяването на сцената на Лиса Джерард, със соловото осъществяване на бийтбоксъра Skiller, основен участник в авангардния албум. Партньорката на Брендън Пери от 80-те до наши дни бе приветствана екзалтирано за всяка от песните с присъединяване на хора и неговите солистки. Лиса елегантно " прехвърляше " възторзите ту към музикантите, ту към певиците и тяхната диригентка проф. Дора Христова.

След двата биса, с неизменимата и изключително обичана мелодия от кино лентата " Гладиатор " за край, на щанда за записи, тениски и книги за " Мистерията на българските гласове " се изви опашка от възторжени поклонници. Сред феновете се оказа и гръцки предприемач, особено дошъл от Солун. " Искаме скоро да ви чуем в нашия град ", настоя той пред продуцентката Бояна Бункова от " Шуберт мюзик пъблишинг " и написа на фейсбук страницата на хора, че изцяло си е коствало усилието да измине целия път до Скопие. Организаторите от македонска страна също бяха очаровани от представянето на хора и пожелаха скоро той още веднъж да гостува в Северна Македония.

През идващите малко повече от две седмици " Мистерията... " ще има концерти в Загреб, Любляна, Прага, Хелзинки, Копенхаген, Стокхолм, Осло, Виена, Атина. Последните две спирки са Лозана и Цюрих. Хорът се завръща в България на 26 октомври.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР