Триумф на жестокостта и лъжата. Обедняване и тежко разделение. Критична

...
Триумф на жестокостта и лъжата. Обедняване и тежко разделение. Критична
Коментари Харесай

Какво направи войната?

Триумф на жестокостта и лъжата. Обедняване и тежко разделяне. Критична потребност от мощно водачество. Неизкоренимо съветско въздействие в българското публично схващане и политически живот. Рухване на илюзията за свят без война. И едни скъпи пелмени, поради които Путин стартира да убива...

Това са единствено част от ударите, които войната нанесе през миналата една година. Обобщихме ги дружно с известни български публични персони, всяка от които е престиж в своята област.

Но наред с всички печални последствия от тези 12 месеца, те откроиха и позитиви. Научени, въпреки и по сложния метод, уроци. Пристъпи на положително, посочило се „ над пяната от долнопробност, която ни залива “. Нова, по-висока „ цена “ на свободата.

Попитахме ги „ Какво (ни) направи войната? “

Ето и отговорите им:
 1
1. Направи по този начин, че дефинитивно да прогледнем Кой е българският Президент и защо се бори.

2. Разкри какъв брой надълбоко и мъчно изкоренимо е рус-съветското въздействие в груповата глава на голям брой българи с промивано от десетки години схващане.

3. За зрящите българи сподели ясно ужасното лице на терористичния кагебистки режим, който в никакъв случай не е преставал да ръководи Империята.

4. За мислещите сподели дълбоките престъпни корени на Кремълската власт, където репресивните органи постоянно са управлявали една шеста от земната суша в съюз с тези, които Сталин наричаше “социално близки ”— т.е. бандитите, станали олигарси, “блатарите ” станали рекетьори и градската “шпана ” израснала около огромните бандити, състояща се от дребни нарушители станали чекисти, от които произлиза Владимир Владимирович Путин.

 
 6
Войната ни сподели, че човечеството не умее да учи уроците от историята си и е обречено да претърпява сходни произшествия още веднъж и още веднъж. И даже в най-просветената, мирна и постоянна точка в развиването на цивилизацията може да се стигне мрачни, ирационални и примитивни процеси.

Европа, макар кусурите си, самонеглижирането си и мързела си през последните две-три десетилетия, остава най-хубавото място за живеене. Но борбата за бъдещето ѝ следва. Сега тежи въпросът дали страните ще се поддадат на процеси, отслабващи връзките им и вклиняващи отчуждение сред тях, прокламирани от кресливи властолюбци. Интересът на една разединена Европа е ясно чий е.

Горчивата подигравка е, че боевете сега са най-ожесточени в територии, откъдето произлиза Кубратовия завет. И той е годен освен за днешна България, а за Стария континент като цяло.

 
 5
Войната оголи нерв, който мислехме, че от дълго време сме изкоренили. Едно разкривено лице от зависимости, подмолни игри, непознати ползи и агитация стартира да крещи.. да вие от болежка.

Вие, като ужасна сирена предупреждаваща за бомбардировка. Вие, с цел да възпее експанзията си. Вие, с цел да заглуши шепота на съвестта ни.

Вие злокобно, само че уповавам се, този път в предсмъртна мъка.

А Вие - чувате ли го?

 
 3
Датата 24-ти февруари 2022 година ще остане като една от най-тъжните дати в най-новата история, тъй като сложи началото на война, само че още по-трагичното в тази ситуация е, че приказваме за братоубийствена война.

Категорично военният спор сред Русия и Украйна раздели света и опълчи освен обособени страни и нации, само че и обособени общности и хора. Тази война докара след себе си политическа рецесия, която освен че продължава, само че и се задълбочава. Доведе след себе си дефицит на първични материали, енергийна рецесия и надлежно продоволствена рецесия, които засягат и се отразяват отрицателно на стопанските системи освен на страните в Европейския съюз, само че и на редица други страни по света.

За България и за българския народ последствията от войната са в действителност доста съществени. Безспорно това е една от тематиките, които се явяват разграничителна линия сред обособените политически субекти, и е причина за неналичието на разговор и съгласие сред част от тях. Свидетели сме на сериозна икономическа рецесия и извънредно висока инфлация, която по стойности даже изпреварва инфлацията в множеството европейски страни.

Категорично е време да забележим водачество и блян към преустановяване на военния спор сред Русия и Украйна, с цел да бъдат позволени всички тези рецесии и отрицателни последствия, преди да е станало прекомерно късно.
 9
С нахлуването в Украйна Путин възпламени най-голямата война в Европа след 1939 година и заплаши международния мир. Той влезе в историята паралелно с Хитлер, Сталин и Саддам. Изгори последния си мост към свободния свят. Руснаците ще платят колосална цена за това. Кризата е опция за Европа да скъса с опортюнизма и с умиротворяването на диктатори. Тя е опция и за България да скъса с всичко това от последните над 30 години, което я дърпа към предишното ѝ.
 2
Войната в Украйна потвърждава за следващ път, че единственото лекарство против нея е демокрацията. Рефлексията върху нас е, че демонстрира разделянето в българското общество, неналичието на политическа  просвета и към момента взаимозависимост от предишното, която тежи като воденичен камък на няколко генерации. Не е неприятно да си припомняме мъдростта на Сервантес, че „ За свободата, както и за достойнството, може и би трябвало да се жертва животът и назад, лишаването от независимост е най-голямото зло, което може да сполети индивида. “
 7
Войната в Украйна издигна отношението по геополитическите и цивилизационни въпроси измежду партиите и жителите на ново равнище. Ако до неотдавна този аспект беше притъпен на фона на други проблеми, в последната година получи нов подтик като не остави място за неутралитет. Стана ясно, въпреки и по отрицателен метод, че по-голямата част от политическия ни хайлайф споделя евроатлантическия консенсус и е предан на цивилизационния ни избор.

Във вътрешнополитически проект България отношението към съветската експанзия в Украйна коства поста на министъра на защитата Стефан Янев и постави началото на два разрива: този сред президента и “Продължаваме смяната ” и вътре в самата управническа коалиция. В прочут смисъл войната беше детайлът, който създадем забележими идейните разлики в обединението.

 
 4
На 24.02.2023 година си мисля доста неща, само че това, което не мога да проумея е следното – какъв брой още войни би трябвало да минат, какъв брой още хора би трябвало да измрат,з а да излекуват мижавата ерекция на няколко комплексирани лидерчета на страни.

На тази дата един някогашен партиен и държавен служител – сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на име Путин нахлу в суверенна страна. А година по-късно от комфортно предпазена зала в Кремъл ни изясни, че ние, цяла Европа и Съединени американски щати сме нахлули у тях, че да му изядем пелмените и да му наложим еврогейските полезности.

Тази война ни сподели няколко значими за нас неща:

-              У нас към момента живеят хора, които се подмокрят единствено при мисълта, че може да се върне времето на Съюз на съветските социалистически републики, демократическия централизъм и златните мигове на доносничеството – „ другарю старшина, Иванов си е купил касетофон Хитачи от кореком “...Нищо, че Путин няма никаква концепция да възвръща никакъв Съюз на съветските социалистически републики, тъй като той е един елементарен служител, а не нов Хитлер или Сталин

-              У нас към момента мнозина считат, че е по-добре да имаме вяра на врачки, уеб сайтове като брадва ком, истината нет и бубалачко бе ге, а не на тестваната информация

-              У нас считат за проблем не подправените вести, а фактчекърите

Все отново войната (която, както споделяше един някогашен министър и понастоящем политически водач – „ специфичната военна интервенция “) докара до няколко много позитивни неща.
Войната ни накара внезапно, внезапно, да помислим за диверсификация. Това, уви, стана не поради мъдри политически тактики, а непредпазливо. Войната ни накара най-сетне да заемем страна. Досега всичките ни управници без изключение го играеха „ и това в това и душата в парадайса “. Е, през днешния ден парадайс няма. Има пъкъл. И тоя пъкъл се случва и вследствие на нашата, само че и международна и европейска непредвидливост. Войната най-сетне сподели грозното лице на интернет пропагандата. Измислена в мазетата на Кремъл и достигаща до нас с помощна на по четири хиляди лв.. Не знам какъв брой е това в рубли.
За мен войната бе мотив да се срещна с доста храбри опозиционери от Русия. Направих много изявленията за уеб страницата, в който работя – Offnews.bg. Аз съм от хората, които приказват добър съветски и преведох много текстове, коитъо разказваха от първо лице какво се случва в Русия и каква е пропагандата там.

Но най-много за мен войната ясно освети всички идиоти, с които не бих желал в никакъв случай повече да разменям мисли. И, за бога, спрете с тая „ друга позиция “. Различна позиция има досега, в който не нападнеш другия. Тогава към този момент няма никаква точка. Има агресор и жертва.

Вие коя страна избирате?

 
 8
Руската война в Украйна промени усещането ни за света, построено след рухването на Желязната завеса. Парадигмата за неприкосновеност на границите и националния суверенитет, и концепцията, че огромната война в Европа е останала в историята и военните спорове ще бъдат нещо локално, в третия свят, което ще гледаме по малкия екран. Цялата тази грижливо изграждана с десетилетия политическа парадигма и социална настройка беше смачкана и хвърлена в кошчето.

Войната дефинитивно утвърди младата украинска нация. Нещастието я сплоти, показаният философски подвиг пред неведнъж по-голям агресор дадоха на украинците самочувствие, национална горделивост и им завоюваха голямо почитание и откровена поддръжка в целия свят. Украинци и руснаци бяха мъчно различими при разпада на Съюз на съветските социалистически републики, а през днешния ден няма по-далечни нации от тях.

Войната сплоти Европа и Съединени американски щати. Западът, който беше с много разтърсено единение по разнообразни вътрешни разломи през днешния ден е обединен и съдбоносен, и ще поддържа Украйна до края на тази война. Обществата, в това число българското, излязоха от фейсбук балоните си и демонстрираха човечност, състрадание, воля за поддръжка. Доброто се появи над пяната на пошлостта, която ни залива.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР