Трите страни имат различни причини за позициите си“Росатом все още

...
Трите страни имат различни причини за позициите си“Росатом все още
Коментари Харесай

Франция и България против руски ядрени санкции

Трите страни имат разнообразни аргументи за позициите си
“Росатом ” към момента не попада под западните ограничения

Франция, Унгария и България блокират глобите, които Европейски Съюз възнамерява да разшири против съветската нуклеарна промишленост, в това число тези против компанията “Росатом ”. Това заяви полската държавна телеграфна организация (ПАП).

Според неназован информиран източник от Европейския съюз Франция е най-големият покровител на съдействието в региона на нуклеарната енергетика с “Росатом ”, а Унгария е станала най-гласна по този въпрос, “което се отнася до националната сигурност, щом става дума за възможни наказания ”. България за сметка на това разчита на непрекъснати доставки на нуклеарно гориво, показва изданието.

Според ПАП до Брюксел стига и информация, че “Росатом ”, която не попадна под западните наказания, уголемява активността си в други браншове на стопанската система.

По-рано американското издание “Хил ” написа, че европейските страни не са съгласни по отношение на доставките на съветско нуклеарно гориво и съдействието с “Росатом ”. Според обявата, когато Полша, Ирландия, Естония, Латвия, Литва и Германия са предложили на Европейски Съюз да забрани вноса на съветско нуклеарно гориво, “в Унгария и Франция надаваха писък, а в Брюксел си затваряха очите ”.

Както се отбелязва в публикацията на “Хил ”, “Росатом ” доставя гориво за атомни електроцентрали в България, Унгария, Чехия и Словакия. В случай на възбрана това ще се отрази отрицателно на стопанските системи на тези страни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР