Трите процента дефицит, заложени в бюджета, не са самоцел. Макар

...
Трите процента дефицит, заложени в бюджета, не са самоцел. Макар
Коментари Харесай

Бюджетът е изпълним и ще се задържи с 3% дефицит, каза Асен Василев

Трите % недостиг, заложени в бюджета, не са самоцел. Макар и мъчно, бюджетът е осъществим, реален и ще се задържи с този недостиг. Това сподели министърът на финансите Асен Василев в предаването „ 120 минути “ по bTV.   Василев уточни, че дефицитът би трябвало да е 3%, тъй като европейската стопанската система към момента е в рецесия и да се вършат супер рестриктивни бюджети не е пожелателно и свястно. „ И през 2021-ва и през 2022 година видяхме, че нашата стопанска система може да не генерира огромни дефицити, а в това време да се прави естествена европейска политика и да понижават неравенствата. Видя се, че апокалиптичните прогнози не се сбъднаха и не се наложи да се взимат огромни задължения, дори в противен случай, България регистрира растеж от 3,9% съгласно Евростат “, сподели още Василев. 

Заложената в бюджета събираемост също е допустима, сподели финансовият министър.    „ В бюджета има ограничения, свързани със събираемостта, с цел да се виждат касовите наличия на месечна основа. Представете си, че има компания, която заплаща заплати на черно. Декларират минимална заплата, а другото – кеш. Фирмата заявява, че има пари на каса. Собственикът тегли пари от касата, заплаща дял от 5% и дава заплатите. Ще създадем по този начин, че дивидентът ще се заплаща по банков път, заплатите на компании с над 50 служащи ще вървят по банков път. Третото нещо, което вършим, е касата да се заявява, въпреки и с месец и половина обратно “, посочи министърът на финансите и добави, че инспекциите ще стартират от най-големите компании.   „ За всичко от междинна компания нагоре ще се вкара малко ред и надзор “, изясни Асен Василев.   Събираемостта ще се усилва и с битка със сивата стопанска система, изясни Василев. Той не се отхвърля от концепцията си в случай че в ресторант не бъде издадена касова записка, клиентът да бъде в правото си да си тръгне, без да заплати. Той добави, че това ще стане факт от 1 август.   От 1 януари 2024 година е заложено да се увеличи минималната работната заплата, която ще стане 50% от междинната работна заплата, сподели още министър Василев. Пенсиите от 1 юли към този момент се усилиха, а за следващата година още веднъж е заложено нарастването им - по швейцарското предписание, добави той. Майчинството ще е колкото минималната работна заплата, уточни Василев. 

Попитан от водещия Светослва Иванов дали кандидатурата на софтуерния бизнесмен Васил Терзиев е най-подходящата за кмет на София в идните локални избори, Асен Василев отговори, че „ не избираме патриарх, който да символизира моралния образ на нацията, а градоначалник, който да построи детски градини и да оправи тротоарите и улиците, тъй че да не се прави ремонт по три пъти на едно и също място ".    Кандидатурата на Терзиев бе подкрепена от " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " Спаси София " и " Екипа на София ", само че поради близкото роднинство на Терзиев със чиновници на комунистическите секрети служби, кандидатурата му се приема нееднозначно от последователите на тези обединения.   Относно предишното на Терзиев Василев разяснява, че хората би трябвало да изберат дали желаят да гледат към бъдещето и да се вземат решение проблемите на града, или желаят „ да си стоим в предишното и да се плюем “.   На въпрос дали обединението сред „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ е здрава Асен Василев сподели, че тя е задоволително монолитна и че сега се вижда, че във всички огромни градове има предпочитание да се явят дружно на локалните избори, само че това ще е решение на националните им органи.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР