Тринайсетото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ ще се

...
Тринайсетото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ ще се
Коментари Харесай

Три дни ще се лее младо вино в Стария град

Тринайсетото издание на фестивала „ Дефиле на младото вино “ ще се организира на 26, 27 и 28 ноември в Пловдив. По традиция възрожденски къщи в Стария град за три дни се трансформират в храмове на Дионисий. Тази година локациите са 17. В тях ще се проведат дегустации на български виновност от последната годишна продукция, както и на гурме храни, а производителите, декларирали присъединяване досега, са 61.

Стартът ще бъде даден на 26 ноември (петък) в 13,00 ч. на площада пред Община Пловдив. „ Дионисиево шествие “ и отбор „ Тракия “ ще поведат всички винолюбители към началото на Стария град. Там дигизиран като господ Дионис ще отвори първата бъчва младо вино на винарската маза, която е златен медалист от предходното издание.

По време на дегустациите ще могат да се опитат над 400 млади виновност, като цените на дегустационните комплекти са сред 3 и 16 лева

Събитието ще се реализира при строга организация и съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

Организатори на " Дефиле на младото вино " са „ Съвет по туризъм - Пловдив “ и Община Пловдив с дейното съдействие на ОИ „ Старинен Пловдив” и Университета по хранителни технологии - Пловдив. Фестивалът се финансира от годишната стратегия за развиване на туризма на Община Пловдив за 2021 година

" Дефиле на младото вино " в Пловдив подражава на френския фестивал на младото вино, зародил в Бургундия, Франция, през предишния век.

Посветен е на божоле нуво - алено вино, създавано от сорта грозде " Гаме ноар ", който заема 98% от територията на район Божоле.

Божоле се намира в най-южната част на Бургундия, наоколо до град Лион и северната част на река Рона. Тероарът на Божоле се отличава от този на фамозните му съседи на север и юг и дава вино с отличителни качества.

Божоле нуво е младо вино, което се пуска за продажба единствено шест седмици след края на гроздобера, постоянно в третия четвъртък на ноември. По целия свят този ден се е трансформирал в предстоящ празник на божолето, с фразата, която го ознаменува „ Le Beaujolais Nouveau est arrivé! “ (на френски: „ Новото божоле дойде! “).

Виното се характеризира с розововиолетов нюанс и мощно изразен плодов усет. Поднася се охладено до 13 градуса. Това е леко, младо вино, създадено за незабавна консумация без отлежаване, защото с годините качеството му не се усъвършенства. Ежегодно се създават към 45 милиона литра от него, което е близо половината от цялото създадено бургундско вино. Над 50% от еликсира се изнася, като най-големите пазари са Германия и Япония, следвани от Съединени американски щати.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР