Тримата представиха пред парламентарните групи своя прочит на събитията, довели

...
Тримата представиха пред парламентарните групи своя прочит на събитията, довели
Коментари Харесай

Протестът срещу БФС през очите на полицията

Тримата показаха пред парламентарните групи своя прочит на събитията, довели до свидетелства за полицейско принуждение, премахване на трима чиновници на Министерство на вътрешните работи, следствие на други и даже закана на премиера Николай Денков да подаде оставка.

Нови детайли от другите разкази дадоха Калин Стоянов и Любомир Николов. Според вътрешния министър, за разлика от други сходни случаи, от Столична община не са съгласували митинга против БФС с Министерство на вътрешните работи, а от полицията до последно очаквали да е противозаконен. Любомир Николов пък уточни какво съответно е сочил сигналът до дирекцията, на който от БФС се базират за решението си да затворят стадиона за аудитория на футболната подготовка България-Унгария. Според него проектите на най-крайните от протестиращите последователите са възнамерявали да нахлуят на терена по време на срещата и по този начин да я прекратят.

Първи с изявление започна министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който съобщи персоналната си позиция и тази на професионалното и политическо управление.

" Ние изрично се разграничаваме от насилите, както във връзка с протестиращи жители, по този начин и във връзка с служители на реда. Всички станахме очевидци на невиждания разгром оня ден в София. Тук професионалното управление и аз сме на мнение, че с помощта на навременната интервенция на Столична дирекция на вътрешните работи не допуснахме най-важното, а точно да има човешки жертви, както и доста по-тежки последствия за София ", сподели той.

" В деня преди митинга ние изпратихме следващо писмо до кмета от Столична дирекция на вътрешните работи, в което за следващ път ги уведомихме, че следва нерегламентиран митинг, защото в деня преди митинга той към момента не беше координиран с кмета на Столична община. На другия ден - деня на митинга разбираме, че този митинг към този момент е координиран от кмета ", добави министърът.

Според него практиката е постоянно преди координиране на митинг да се желае мнение от Столична дирекция на вътрешните работи, а това не е направено. " След митинга имаме няколко още декларирани такива всеобщи мероприятия, при които Столична община желае нашето мнение - ние носим документи за това. До последно имахме настройката за проведен нерегламентиран, след което стана ясно, че той е координиран. Трябваше в границите на деня да създадем оптимално бързо организация. Знаехме, че на този митинг за първи път исторически враждуващи футболни агитки ще се съберат на едно място, само че не да се саморазправят между тях, а този път да изразят любовта си към управлението на Българския футболен съюз ", заяви Калинов.

Поради тази причина са оценили мероприятието като " рисково " и са изкарали оптимален брой чиновници - към 1500 индивида. " Ако не бяхме взели това наше решение - да изкараме толкоз мощ, можеше следствията да са доста по-големи ", разяснява министърът на вътрешните работи.

Председателят на комисията Десислава Атанасова прикани всички, които вземат присъединяване със мнение, да имат поради дали при всички тези дейности са спазени законите за осъществяване на манифестации. И дефинира информацията, обявена от министър Калин Стоянов, има сериозна липса на организация и стиковане.

След което думата взе основният секретар на Министерство на вътрешните работи. " Бяхме изправени пред няколко неизвестности. Бяха декларирани мирни митинги, само че имаше неизясненост - дали тази футболна среща ще бъде извършена в столицата. Мястото на нейното осъществяване беше под въпрос. Беше направен проект ", сподели той.

По мотив демонстрацията на служители на реда пред постройката на Народното събрание по-рано през днешния ден министърът разяснява, че се надява това да е поддръжка за Министерство на вътрешните работи като институция.

" Искам да успокоя сътрудниците да работят умерено, решително, да имат вяра в себе си. За мен е горделивост и чест да бъда техен министър ", сподели Калин Стоянов.

" Столична община не изиска мнение от Министерство на вътрешните работи преди да допусне митинга против Българския футболен съюз (БФС) на 16 ноември ", продължи Калин Стоянов. Той посочи, че в продължение на няколко дни преди митинга Министерство на вътрешните работи е следило организация в другите групи за това по какъв начин футболни почитатели имат намерение да се съберат на кротичък митинг против управлението на БФС и е почнало връзка със Столичната община.

" В деня преди митинга ние изпратихме следващо писмо до кмета на Столична община, в което за следващ път го уведомихме, че следва нерегламентиран митинг, защото в деня преди митинга той към момента не беше координиран. На другия ден сутринта, в деня на митинга, ние разбираме, че този митинг към този момент е координиран от кмета ", описа министър Стоянов.

Той означи, че " практиката обратно в годините е постоянно преди координиране да се желае мнение от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), това не е направено ".

По думите на Стоянов до последно Министерство на вътрешните работи е имало настройката за проведен нерегламентиран митинг, а в деня на събитието оптимално бързо е направена организация и взето решение събитието да се охранява от към 1500 служители на реда.

Министър Калин Стоянов уточни, че неговата позиция и тази на професионалното и политическото управление е изрично разграничение от насилието както във връзка с жители, по този начин и по отношение на служители на реда.

Директорът на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов съобщи, че 95% от присъстващите на митинга не са носили обозначителни знаци, по които да се направи умозаключение, че са последователи на някой тим. Той описа пред народните представители по какъв начин се е развила обстановката по време на митинга.

Във връзка с появилите се няколко записа с дейности на полицейски чиновници към жители Николов уточни, че има безапелационни данни за трима служители на реда надвишили правата си и са отстранени сега от служба. Той добави, че има данни за още трима или четирима и по отношение на тях евентуално също ще бъдат формирани дисциплинарни производства.

Директорът на Столична дирекция на вътрешните работи сподели още, че 38 души са арестувани поради дейностите си по време на митинга, ранени са били 33 служители на реда и 19 жители. На 24 души има наложена глоба по административен ред, санкция в размер на хиляда лева и възбрана за навестяване на спортни събития в период от една година, добави той и посочи, че други жители са с обвинявания за тенденциозен палеж, увреждане на имущество и владеене на опиати.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР