Трима шерпи и китайска спасителна мисия се опитват да открият

...
Трима шерпи и китайска спасителна мисия се опитват да открият
Коментари Харесай

Шерпи и китайска спасителна мисия издирват Боян Петров в Хималаите

Трима шерпи и китайска избавителна задача се пробват да открият българския планинар Боян Петров в подножието на осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите. С него няма връзка от 29 април.

" Графикът за напредване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния идващ лагер. Днес тримата би трябвало да стигнат до лагер 1, а на следващия ден вероятно до лагер 2 и идващия ден по-нагоре ", изясни алпинистът Петър Атанасов пред БНР.

Той допуска, че Петров е атакувал върха от лагер 3, където бе открита палатката му, след което е слязъл да някой от долните два лагера. Същото мнение изрази и един от уредниците на експедицията Деян Петков. По думите му, в случай че Петров фактически е достигнал лагер 1, " няма причина той да потегля надолу, Боян е рационален ".

" Обичайно е, че Боян Петров си е оставил телефона в базовия лагер, тъй като е очаквал един ден след него по маршрута да тръгнат неговите сътрудници, които имат собствен сателитен телефон ", разяснява още Петков във вторник пред Нова телевизия.

Той изясни, че телефонът тежи, а батериите падат за 3-4 дни в студеното време: " За да стопляш неща, до момента в който вървиш, би трябвало да ги държиш до себе си. Предполагам, че е предпочел да придвижва други неща. "

" Нормално е за една седмица да го няма. И различен път също се е случвало да няма връзка с него по 7 дни. Но пък сме имали информация от хора, които са вървели с него ", продължи Петков, уточнявайки, че алпинистът избира да върви самичък, с цел да поддържа лично движение.

" Надяваме се до момента в който неговите сътрудници са се качвали към лагер 3, той да е стигнал до върха, а след това да е тръгнал да се връща след тях ", добави той.

Деян Петков акцентира, че фактът, че палатката на Боян е открита празна в последния лагер 3, е напълно нормален, защото при офанзива на върха някои алпинисти даже не взимат раницата със себе си: " Те носят единствено най-необходимото. Това е напълно обикновено. "

" До момента нямаме удостоверение дали от българска страна е задействано публично искане за подпомагане от Китайското държавно управление и помощ китайски хеликоптер да бъде изпратен ", разяснява пред Нова телевизия и режисьорът Поли Генчева, която снима документален филм за Петров дружно с оператора Красимир Андонов.

Двамата са имали среща с алпиниста, с цел да се насочат дружно към най-високия връх на планетата Еверест, където е трябвало да продължат фотосите на кино лентата " На крачка от света ". Екипът е по стъпките на Боян Петров през последните две години.

Алпинистът е на експедиция по изкачването на осемхилядника Шиша Пангма. В понеделник стана ясно, че е липсващ в Хималаите на територията на Тибетския самостоятелен регион, който се намира на китайска територия, потвърдиха от Външно министерство. Боян Петров взе участие в интернационална експедицията, в която влизат още един маджарин, петима италианци и четирима водачи от непалски генезис.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР