Трима нови заместник-министри са назначени в края на миналата година

...
Трима нови заместник-министри са назначени в края на миналата година
Коментари Харесай

Юрист, трима икономисти и политолог ще управляват земеделиет...

Трима нови заместник-министри са назначени в края на предходната година в Министерство на земеделието. Това са Иван Христанов, Момчил Неков и Стефан Бурджев. Те заемат местата на Явор Гечев, Георги Събев и Крум Неделков. Единствено досегашният зам.-министър Атанас Добрев е преназначен на същата служба. Както „ Марица “ писа, новият аграрни министър е Иван Иванов - по обучение правист и историк.

Иван Христанов е икономист с магистърска степен по земеделска стопанска система и бакалавърска степен по счетоводство и надзор от УНСС.



Той е бизнесмен и професионален финансов управител с над 22 години управнически опит, от които 2 в огромен консервен комбинат. През 2001 година стартира предприемаческа активност. Изгражда една от най-значителните новостартиращи компании в Югоизточна Европа в региона на потребителското кредитиране с повече от 2800 сътрудници и с над 1 000 000 клиенти.

Партньор е в два капиталови фонда, в това число най-големият в България, които поддържат растящи български предприятия. Бил е в управлението на една от двете компании в България, одобрени от ЕИФ на Европейска комисия за вложение в дребни и междинни предприятия по Програма за дялово финансиране „ Джереми “. Заемал е и позицията стратегически консултант в голям брой млади бизнеси, в това число хранителна промишленост. Работил е главно в частния бранш, по ръководство на огромни осведомителни масиви и за основаване и ръководство на кредитни портфейли.

Под контрола на Иван Христанов в Министерство на здравеопазването ще бъдат дирекциите „ Анализ и стратегическо планиране”, „ Растениевъдство”, „ Биологично производство”, „ Директни плащания”, както и Държавен фонд „ Земеделие” и Българска организация по сигурност на храните.

Момчил Неков е магистър по Международни стопански връзки от УНСС и лекар по политология от СУ „ Св. Климент Охридски “. От 2010 до 2014 година работи в Комисия за отбрана на персоналните данни. В интервала 2014-2019 година е член на Европейския парламент.



Работи в комисиите по Култура и обучение и Земеделие и развиване на селските региони. Придобива експертиза в региона на Общата селскостопанска политика. В рамките на мандата е заместник-председател на Интерпарламентарната група РУМРА, която работи за повишение на видимостта на планинските, селските и отдалечените райони на Европейски Съюз. В рамките на тази група е съпредседател на работната група по Качествени локални артикули. Член на специфичната комисия за следене на процедурата по утвърждение на пестициди от Европейски Съюз. Като зам.-министър на земеделието Момчил Неков ще управлява дейностите в дирекциите „ Развитие на селските райони”, „ Европейска съгласуваност и интернационалните отношения”, „ Пазарни ограничения и организации на производители”, „ Политика по агрохранителната верига”, както и дейностите на ДФЗ, свързани с пазарните ограничения и ПРСР.

Стефан Бурджев е магистър по интернационалните стопански връзки от СА „ Димитър Ценов “ - Свищов, и бакалавър по обществена администрация от ВСУ „ Черноризец Храбър “ - Варна.



Народен представител в 44-тото Народно заседание и член на Комисията за надзор на приходните организации и битка със сивия бранш и контрабандата, а като част от 46-ото Народно заседание е заместник-председател на Комисията по земеделие, храни и гори. Под контрола на Стефан Бурджев в Министерство на здравеопазването ще бъдат дирекциите „ Животновъдство”, „ Държавни помощи и регулации”, „ Поземлени връзки и комасация”, Изпълнителна организация по лозата и виното и Изпълнителна организация по селекция и репродукция в отглеждането на животни.

Атанас Добрев има магистърска степен по „ Стопанско управление” от Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий”. От 2002 до 2007 година работи в Държавен фонд „ Земеделие”, като е шеф на няколко отдела в институцията, акредитирана да извършва функционалности на Агенция САПАРД и на Разплащателна организация.



От 2007 до 2008 година е консултант на ръководителя на Държавната организация по горите и и.д. парламентарен секретар на Агенцията. През 2008 и 2009 година е изпълнителен шеф на Национален фонд „ Българска гора”. От 2009 до 2013 година работи в бранш земеделие, като от юни 2013 година е назначен за парламентарен секретар в Министерство на земеделието и храните. От юли 2014 година до края на август 2014 година заема длъжността изпълнителен шеф на Държавна фирма „ Земеделие " - Разплащателна организация. Същата година за два месеца е шеф на дирекция „ Административно обслужване и електронно управление” в Министерство на земеделието и храните, след което е назначен за заместител изпълнителен шеф на Държавна фирма „ Земеделие “ -Разплащателна организация, с ресори Оперативна стратегия „ Рибарство и аквакултури “ и стратегия САПАРД. От май 2017 година заема поста заместник-министър на земеделието, храните и горите. В този мандат като зам.-министър под надзора на Добрев ще бъдат Главна дирекция „ Земеделие и районна политика”, регионалните дирекции „ Земеделие”, отдел „ Инвестиции, концесии и хидромелиорации”. Той ще координира и управлява осъществяването на Стратегическия проект в частта за горското стопанство.

Рокада в земеделската работа и в Пловдив

Рокада е осъществена и в Областна дирекция земеделие „ Пловдив “. На мястото на досегашния шеф Велина Панчева е назначен инж. агроном Ангел Личев. Той е дълготраен шеф на общинската работа по земеделие в Стамболийски. Велина Панчева остава на работа в ОДЗ „ Пловдив “ на служба основен секретар, която е с сан на зам.-директор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР