Трима известни пловдивски лекари - д-р Теофил Груев, д-р Окан

...
Трима известни пловдивски лекари - д-р Теофил Груев, д-р Окан
Коментари Харесай

Изправиха трима пловдивски кардиолози на съд за смърт на културист

Трима известни пловдивски лекари - доктор Теофил Груев, доктор Окан Алиман и доктор Емил Ортомаров, застанаха през днешния ден в Пловдивския областен съд да дават отговор по обвиняване за причиняване на гибел на пациент. Делото против тях обаче не започва, въпреки да са минали 9 години, откогато те, съгласно прокуратурата, са предизвикали гибелта на културиста Янко Дишев.

Медиците се явиха с общо петима юристи, които пробваха да прекратят производството. “Делото не може да започва толкоз време, тъй като са правени доста експертизи ”, изясни пред “24 часа ” прокурор Данаила Станкова.

Според прокуратурата Дишев е умрял на 5 декември 2013-а вследствие на лекарски неточности, позволени от тримата експерти. Културистът е постъпил със сърдечни недоволства на 23 ноември 2013-а в пловдивската общинска болница " Свети Пантелеймон ". Там е бил прегледан от доктор Теофил Груев, само че съгласно обвиняването чак до 29 ноември лекарят не е направил цялостно изложение на положението на пациента, не е интерпретирал данните от проучванията и не е назначил спомагателни проби на положението му.  Пациентът бил изписан, само че на 2 декември отишъл с нова рецесия в друга  болница - частната " Света Каридад ". Там дежурен е бил доктор Окан Алиман, който обаче не се е явил в незабавното, с цел да прегледа и хоспитализира пациента, а го е насочил назад към " Свети Пантелеймон ". Това здравно заведение е с по-ниска степен на подготвеност.



По-късно на същата дата Дишев отишъл в трета болница - МБАЛ " Пловдив ". И там не е приет в болница навреме и прокуратурата показва като отговорен за това доктор Емил Ортомаров. В последна сметка болният е признат в " Света Каридад ", където установяват, че е в доста тежко положение, и го изпращат в УМБАЛ " Свети Георги ". Там той умира на 5 декември 2013 г.  В деветте години от този момент следствието се е водело и против още един доктор, който обаче е умрял - доктор Пламен Милушев.

Един от тримата бранители на Орхан Алиман - юрист Емилия Недева, уточни, че в обвинителния акт са позволени доста процесуални нарушавания, които пречат да се построи съответна отбрана. Тя подлага на критика общата дефиниция на написаното в него и неналичието на конкретика. “Посочените текстове съдържат доста хипотези, като прокурорът не си е направил труда да уточни за коя тъкмо става въпрос ”, съобщи Недева. Тя добави, че прокуратурата не е прецизирала дали клиентът ѝ е бил осведомен с издадена от министъра на опазването на здравето заповед, която съгласно обвиняването е нарушил. Според защитничката документът е бил подписан по време, близо до гибелта на Янко Дишев и към момента не е бил обнародван.

Адвокат Недева настоя да бъдат извадени настрана данни за всеки от тримата лекари, щом прокуратурата говори за без значение съизвършителство. Тя изясни,  че когато се стигне до разглеждане на случая всъщност, ще разяснява и вероятно съпричиняване от страна на умрелия, като в хода на производството ще бъдат прегледани медикаментите, които е приемал, правените му прегледи и режимът му. Колегата ѝ Бойко Босев също разяснява евентуалната виновност, която културистът е имал за положението си, като уточни, че е употребявал стероиди, които може да са увредили сърцето му.

Липсата на акуратност в обвиняването не беше единственият проблем, бележит от бранителите на тримата лекари. Адвокатът на Емил Ортомаров Вангел Колев уточни, че клиентът му към този момент има наложено административно наказване за случилото се - санкция от 200 лева, и не може да бъде съден за същото.

Според прокурора настояванията за преустановяване на производството, направени от бранителите, са неоснователни. 

След заседание арбитър Иван Минчев дефинира, че в действителност са налице нарушавания в обвиняването, които лимитират правата на подсъдимите. Той приключи производството и върна делото на прокуратурата. Решението предстои на обжалване в 7-дневен период.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР