Трима графични дизайнери съдят китайския гигант за бърза мода Shein,

...
Трима графични дизайнери съдят китайския гигант за бърза мода Shein,
Коментари Харесай

Шокиращо нарушаване на авторски права: Гигантът за бърза мода Shein отива на поредно дело

Трима графични дизайнери съдят китайския колос за бърза мода Shein, като го упрекват в " шокиращо " нарушение на авторски права и рекет.

В делото, заведено във Федералния съд на Калифорния тази седмица, дизайнерите настояват, че Shein е произвелa и продалa точни копия на техни дизайни. Триото показва, че компанията употребява „ секрети логаритми “, с цел да дефинира стилните трендове – логаритми, които „ не биха могли да работят “, без да генерират точни копия на творбите на създателите.

Дизайнерите споделят, че колосът продължава да забогатява от „ осъществяването на обособени нарушавания още веднъж и още веднъж “.

В желае се загатва още, че търговецът за бърза мода е нарушил Закона за рекет и корупция (RICO), като се прибавя, че тези изказвания са уместни, защото Shein не е единствено едно юридическо лице, а по-скоро „ асоциация от юридически лица “.

" Зад империята Shein не стои Коко Шанел или Ив Сен Лоран. По-скоро има тайнствен софтуерен талант, Ксу Янгян, прочут още като Крис Ксу “, написа в желае.

В документите по делото са представени и данни от документалния филм на BBC Channel 4, " Inside the Shein Machine “, като се загатва: „ Когато започнете да се вглеждате коя в действителност е компанията, попадате в огромна черна дупка. “

Корпоративната конструкция на компанията разкрива, че компанията е децентрализирана група от субекти, тъй че да може да „ избегне отговорност “ или " разкриването на съществена информация “.

Говорител на Shein сподели, че сдружението приема съществено всички искове за нарушаване и подхваща бързи дейности, когато недоволствата са повдигнати от " годни носители на права върху интелектуална благосъстоятелност ".

" Ще се пазиме старателно против това правосъдно дело и всевъзможни искове, които са неоснователни “, разяснява представителят.

Криста Пери е един от дизайнерите, завели желае. Тя е основател на дизайн, озаглавен " Make it Fun “ - щампа, която включва многоцветни детайли към фразата. Скоро по-късно тя осъзнава, че в уеб страницата на Shein се продават копия на нейни творби.

След като Пери подава недоволство, тя получава известие от сдружението, в което ѝ оферират 500 $ обезщетение, които тя е отхвърля.

В полето „ За нас “ на уеб страницата на Shein написа, че компанията създава от 100 до 200 броя от всеки модел при стартирането в продажба.

Тези дребни количества са умишлени, показва правосъдният иск:,,По този метод, преди да направи повече бройки, Shein може да види дали някой се оплаква за откраднат дизайн. "



През 2022 година Shein натрупа доходи от близо 100 милиарда $ - повече от съперниците си в бързата мода H&M и Zara взети дружно. Компанията създава на ниска цена облекло с ниско качество, основано по неетичен метод.

Последно през 2023 година Shein беше упрекната в нарушаването на федерален закон, по тази причина, че употребява памук от района Синдзян, за който е известно, че употребява насилствен труд. Освен това колосът за бърза мода е упрекнат и в нарушение на Закона за попречване на насилствения труд на уйгурите в Северозападен Китай (UFLPA), като прави американските и останалите консуматори несъзнателни съучастници в неетичната процедура.

Именно съмнителните и антиконкурентни бизнес практики на Shein ѝ разрешават да продава артикули под пазарните цени от 2008 година насам.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР