Трима души общо са под наблюдение в България заради новия

...
Трима души общо са под наблюдение в България заради новия
Коментари Харесай

Две нашенки се върнаха от Китай с висока температура, наблюдават ги за коронавирус

Трима души общо са под наблюдаване в България поради новия ковид. Две българки, завърнали се от Китай и Тайланд с температура, са в лечебни заведения – едната е в София, а другата – в Добрич. Под наблюдаване остава и мъжът, също завърнал се от Китай, за който през вчерашния ден стана ясно, че е признат във ВМА.

„ Засега няма данни да са заболели от ковид. Държавата поставя всички нужни ограничения за сигурността на хората “. Това стана ясно по време на брифинг на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев.

Той акцентира, че на летището ще бъдат сложени нови 3 термокамери за инспекция на пасажери, идващи в страната ни, като защитна мярка против новия китайски вирус. „ До седмица се чака да бъдат налични още 3 термокамери – по една за летищата в Бургас, Варна и терминал 1 на летище София. Поръчано е и особено облекло и маски, които също ше бъдат доставени “, ангажира се министър Ананиев.

Държавният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев сподели, че България е подхванала нужните ограничения. Той прикани всички жители да проявят схващане към обстановката и даде два образеца с две пътнички, завърнали се у нас – едната от Лондон, а другата от Китай, само че завръщаща се от провинция, която не е наранена от вируса. Жената от Лондон не оказала подпомагане на проверяващите на летище София, а другата, поради скъсана маска по време на полета, декларирала на екипажа, че към този момент е инфектирана с ковид и има потребност от помощ. „ Искам да помоля всички жители да демонстрират успокоение, тъй като всички ограничения, които взимаме са в интерес и на тях и на техните близки “, сподели доцент Кунчев.

Другата пациентка, която е била с температура, е жена от Добрич, пристигнала от Тайланд. При дамата, върнала се от Китай, към този момент е потвърден различен вирус – метапневмовирус, а тази от Добрич от през вчерашния ден към този момент е без температура и признаците последователно отшумяват, изясни доцент Кунчев.

„ Взети са проби и се проучват. Създадена е нужната съгласуваност сред лечебните заведения у нас. Пациентите са под наблюдаване. Страната ни подхваща нужните здравни ограничения “, безапелационен бе Ананиев. Той съобщи, че в случай че задръстим системата със случаи, неотговарящи на критериите за ковид, няма да сме ефикасни.

„ Нека не се паникьосваме. Първите реактиви, с които ще може да се открива съществуването на ковид у нас, ще са налични в края на тази седмица и от вторник в Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни болести ще могат да се вършат проби за слагане на диагноза за този вирус. Така България ще бъде измежду първите страни в Европа, която разполага със лични проби. Това изясни проф. доктор Тодор Кантарджиев, началник на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Д-р Кунчев изрази вяра, че скоро ще има ваксина против болестта. „ Трупа се от ден на ден опит. Работи се във всички лаборатории. Към момента България прави всичко допустимо да сведе риска от болест до най-малко. Важното е тези случаи да бъдат хващани в точния момент, с цел да ограничим разпространяване на болестта “, разяснява той.

„ Коронавирусите циркулират непрекъснато. Те са причина за възпаленията на горните дихателни пътища през зимата. Има проби, които потвърждават съществуването на мутирали коронавируси. Сега сме поръчали проби, които да демонстрират съществуването на новия ковид “, сподели още проф. Кантарджиев.

Кирил Ананиев  напомни и, че от началото на седмицата е образувана и междуведомствена работна група, която включва специалисти от Министерство на здравеопазването, Центъра по заразни и паразитни заболявания, основният държавен здравен контрольор, ДАНС, Министерство на вътрешните работи, Министерството на външните работи и Български червен кръст, които наблюдават обстановката. Създадена е и организация сред лечебните заведения при положение на болест у нас. Поддържа се и непрекъсната връзка със СЗО и Европейската комисия. Ананиев изясни и че здравното министерство поддържа непрекъсната връзка с Министерство на външните работи, с цел да получава информация за всички български жители, които се връщат от България.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР