Трима други бивши служители, включително двама бивши управители на централната

...
Трима други бивши служители, включително двама бивши управители на централната
Коментари Харесай

Кризата в Шри Ланка: Съдът забрани на бившия премиер да напуска страната

Трима други някогашни чиновници, в това число двама някогашни шефове на централната банка, също не могат да напущат страната без разрешението на съда до 28 юли, сподели антикорупционната група в Туит.

Премиерът Ранил Викремесингхе постави клетва като краткотраен президент на Шри Ланка часове откакто ръководителят на Народното събрание одобри оставката, изпратена от избухливия някогашен президент Готабая Раджапакса. Председателят разгласи, че Народното събрание ще се събере в събота и новият президент ще бъде определен в границите на седем дни според наредбите на конституцията, заяви Daily Mirror Lanka.

Новоизбраният президент евентуално ще назначи нов министър-председател, който по-късно ще би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание.

Протестиращите, които щурмуваха държавни здания, в това число резиденцията на президента и кабинета на премиера, през миналата седмица, ги напуснаха в четвъртък, заявявайки, че не желаят да повредят публичната благосъстоятелност. След това военните елементи на Шри Ланка се реалокираха, с цел да подсилят сигурността.

След дни на неустановеност Готабая Раджапакса изпрати в четвъртък вечерта по имейл оставката, която стачкуващите желаят от месеци. Готабая, който сега е в Сингапур, избяга от Шри Ланка със брачната половинка си и остана в Мале, Малдивите за един ден, преди да отпътува за Сингапур.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР