Трима български граждани са заподозрени във Великобритания за шпионаж в

...
Трима български граждани са заподозрени във Великобритания за шпионаж в
Коментари Харесай

Обвинени за руски шпиони: Кои са тримата българи

Трима български жители са обвинени във Англия за шпионаж в интерес на Русия.

Според публичната телевизия Би Би Си сънародниците ни се намират в предварителния арест в Лондон от февруари. Но частният английски ефирен канал Скай Нюз оповестява, че тримата са били пуснати под гаранция.

Лондонската полиция, към която се обърнахме за коментар, отхвърля подобен все още, осведоми bTV.

Арестуваните са 45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова. Те са работили и живели във Англия от години.

Посланикът ни в Лондон Марин Райков разяснява, че българското посолство в Обединеното кралство не е било осведомено за задържането на тримата българи, каквато е нормалната процедура.

" Научавам на практика от Би Би Си. Ние сме ревизирали в осведомителните масиви на посолството имената, които попадат в медиите, на какво подхождат. Действително дава отговор на истината информацията, че някои от тези хора са били в наши изборни комисии. Господин Джамбазов е бил ръководител на СИК през 2021 година в Илинг, а госпожа Катрин Иванова е била член на комисия отново 2021 година Но и двамата не са излъчени като представители на страната, а са излъчени от общността ", посочи Райков.

Срещу тримата са повдигнати обвинявания в владеене на документи за идентичност, които считали да употребяват " непозволено ", знаейки, че документите са подправени. Става дума за паспорти, персонални карти и други документи от Англия, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Русев е имал бизнес контакти в Русия. Той дошъл във Англия през 2009 година и работил в продължение на три години в областта на финансовите услуги. Катрин Иванова и Бисер Джамбазов се откриват във Англия също преди към 10 години, ръководели са социална организация, предоставяща услуги на български жители, в това число и езикови курсове.

Двамата са взели участие в изборни комисии тук на предходните български избори.

Очаква се тримата обвинени да бъдат изправени пред съда в Лондон, само че сега е ясно, че за последно са били пред арбитър на 31 юли. По неофициална информация те не са се признали за отговорни по обвиняванията.

Софийската градска прокуратура заяви, че също води следствие против тримата за закононарушение против страната.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР