Трикратният световен шампион от Формула 1 Ники Лауда почина тази

...
Трикратният световен шампион от Формула 1 Ники Лауда почина тази
Коментари Харесай

Почина Ники Лауда

Трикратният международен първенец от Формула 1 Ники Лауда умря тази нощ на 70-годишна възраст. Австриецът си отиде девет месеца след трансплантация на бял дроб, след която получи съществени затруднения, а предходната седмица за следващ път беше признат в болница. Преди това той беше претърпял две трансплантации на бъбрек - през 1997-а и 2005 година Ники Лауда е приет за една от най-влиятелните персони в историята на Формула 1.

Андреас Николаус " Ники " Лауда e австрийски играч от Формула 1, професионален водач и бизнесмен. Роден е на 22 февруари 1949 година, във Виена, Австрия.

Участва в надпревари от 1971 до 1979 и от 1982 до 1985. Има 172 старта, от които 54 са били с подиум, а 25 са приключили с победа. На 1 август 1976 година Лауда катастрофира на пистата " Нюрбургринг " и бива блокиран в горящия си автомобил. Той е избавен от трима други водачи и макар че незабавно след злополуката е в схващане и може да стои прав, след това изпада в кома. Лауда получава тежки изгаряния на кожата и белите дробове, само че все пак се завръща на пистата шест седмици след злополуката си. Той е притежател на самолетните компании Lauda Air и NIKI.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР