Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) с докладчик Жанина

...
Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) с докладчик Жанина
Коментари Харесай

Убиецът Полфрийман не посмя да се появи в съда, съдбата му става ясна до 2 месеца

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) с докладчик Жанина Начева и членове Бисер Троянов и Надежда Трифонова организира съвещание по настояването на основния прокурор Сотир Цацаров да бъде обновено делото за предварителното освобождение на наказания на 20 години затвор за ликвидиране Джок Полфрийман.

По време на съвещанието, което предстоящо бе обект на засилен медиен и публичен интерес, висшите съдии изслушаха пледоариите на прокуратурата и отбраната на Полфрийман, оповестява „ Правен свят “.

Австралиецът не се яви в правосъдната зала, като е подал експлицитна молба, че не желае да участва. Адвокатът му Калин Ангелов изясни, че повода подзащитният му да не се яви е, че "макар и да бил уверен левичар, не желал да го съди Народния съд ".

На съвещанието обаче участваха поддръжници на Полфрийман, представители на австралийските медии и даже посланикът на Австралия в Гърция, който разгласи, че ще следи изкъсо делото.

В пледоариите си юрист Ангелов остро разкритикува тезата на прокуратурата и прикани съдиите от Върховен касационен съд да "помислят за последствията " от решението си по настояването на основния прокурор.

"Помислете за последствията, изправени сте пред едно тежко решение и то е дали да спазите закона. То е тежко поради медийната нервност, упоритостите на основния прокурор и политиците. Уважаеми съдии това дело е извънредно просто - настояването на основния прокурор е неприемливо, а в случай че вие го уважите, ще създадете безпорядък ", съобщи юрист Ангелов.

Той дефинира още изказванието в настояването на Цацаров, че апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева са нарушили процесуалните правила и са се произнесли с "определение ", вместо с "решение ", както изисква законът, като "тирания ".

"Ако през днешния ден възобновите това дело, с ръка на сърцето кажете, мислите ли, че който и да е състав ще бъде неутрален? Така този човек (бел.ред Джок Полфрийман) няма да има късмет да бъде освободен в никакъв случай ", съобщи още Ангелов пред Върховен касационен съд.

От своя страна представителят на обвиняването уточни, че поддържа настояването на основния прокурор.

Той напомни основанията, посочени от Цацаров, за потребността от обновяване на процеса - тежко процесуално нарушаване по делото, както и съществуване на зависимости на част от съдиите от САС от неправителстваната организация БХК, станала главен мотив съставът да стимулира освобождението на Полфрийман.

"За да е легален един състав не е задоволително да е образуван законно, а и да не са налице учредения за отказ на членовете му. По отношение на нито един от членовете на правосъдния състав не би трябвало да има обстоятелства, които слагат под подозрение тяхната безпристрастност.

В правосъдния акт на състава на САС са хиперболизирани част от характерностите на наказания, за сметка на мнението на затворническата администрация. Личната взаимозависимост на този състав компрометира акта му ", уточни прокурорът.

След като висшите съдии Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова изслушаха пледоариите на двете страни, те се отдръпнаха на заседание, а решението им по случая ще пристигна в период до 2 месеца.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР