Тричленен състав на Бургаския апелативен съд потвърди определение, с което

...
Тричленен състав на Бургаския апелативен съд потвърди определение, с което
Коментари Харесай

Обвиняемият за убийството на шофьора в Прилеп остава в ареста окончателно

Тричленен състав на Бургаския апелативен съд удостовери определение, с което на Стефан Дехнев от село Прилеп, община Сунгурларе е взета първична мярка за неотклонение “задържане под стража “, съобщават от пресцентъра на Бургаския Апелативен съд. 

Стефан Дехнев е притеглен като обвинен за това, че на че на 28 август в село Прилеп, община Сунгурларе, посредством нанасяне на удар с нож в региона на левия прасец, съзнателно умъртвил Руско Танев от Аксаково. До убийството се стига след разпра на обвинения и други двама с потърпевшия Руско Танев - водач на товарен автомобил марка „ Скания “, който на същия ден към 15:23 ч. на улица в селото, движейки се с несъобразена скорост провокирал злополука и по несъобразителност предизвикал гибелта на малолетния Д. Х., внук на Стефан Дехнев.

Първата инстанция, с определение от 31.08.2023 година, е наложила непрекъснат арест на обвиненото лице.

Неговият бранител апелира мярката за процесуална насила пред въззивния състав. Моли съда за анулация на правосъдния акт и взимане на по-лека мярка, като сочи, че няма заплаха обвиненият да се укрие и да извърши закононарушение. Представителят на Апелативна прокуратура намира подадената тъжба за неоснователна, а правосъдния акт – за верен и закономерен. Стефан Дехнев декларира и пред въззивната инстанция, че не е целял гибелта на лидера, а е желал единствено да го нарани.

Апелативният съд смята, че на този първичен стадий от следствието събраните доказателства съдържат задоволително данни за осъществени от обвинения умишлени физически дейности, от които е последвала гибелта на пострадалия Руско Танев. 

Повдигнатото обвиняване е за закононарушение по чл.115 от Наказателен кодекс, което се санкционира с отнемане от независимост от от 10 до двадесет години.

Това наказване въззивният състав намира за действителна причина, която може да стимулира у обвиненото лице предпочитание да се отклони от правораздаване. Независимо дали е настъпила реабилитация, правосъдното минало на обвинения съдържа данни за осъществени от него противоправни прояви в предишното, които го характеризират негативно и са индиция за заплаха от осъществяване на закононарушение, показват апелативните съдии.



Съдът намира мярката „ задържане под стража “ към сегашния начален стадий на следствието за съответна на задачите по чл.57 от Наказателно-процесуален кодекс и най-подходяща за обвинения. В хода на следствието и съгласно събраните доказателства тази мярка предстои на преоценка.

Определението на Апелативен съд – Бургас е дефинитивно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР