Триажният кабинет в Дупница спря работа поради липсата на тестове

...
Триажният кабинет в Дупница спря работа поради липсата на тестове
Коментари Харесай

Затвориха триажа в Дупница - свършиха безплатните тестове за COVID-19

Триажният кабинет в Дупница спря работа заради неналичието на проби за ковид. Цялото финансиране на кабинета се поемаше от общината, а тестванията се осигуряваха от РЗИ-Кюстендил, които при започване на предишния месец стопираха доставките на безвъзмездни проби.

Хората от общо три общини можеха да се възползват от кабинета и безплатната диагностика, която той оферираше.

След отхвърли на Регионалната здравна ревизия от началото на месец ноември Община Дупница поема разноските за тестванията в триажния кабинет.

Тестове са дарили и от неправителствена организация, само че те се изчерпали бързо, а общината към този момент не може да си разреши да заплаща и тестванията.

На ден през триажния кабинет в община Дупница минаваха по 100 души, от в този момент нататък това няма да бъде допустимо, тъй като той е затворен.

Много хора, които не са разбрали, че кабинетът е затворен не престават да идват с вярата да ревизират дали са заболели. Една от тях е и Здравка Михалкова, която с отчаяние разбра, че щерка ѝ, която не се усеща добре, не може да бъде тествана.

" Тук е затворено, а ние не знаем какво да вършим, доста е комплицирано ситуацията, а на детето не му е добре, тест сме правили и е посочил, че е позитивен. След това се обадихме и ни споделиха, че би трябвало да дойдем тук, с цел да се удостовери пробата и по-късно към този момент персоналният доктор да каже какво да вършим ", показа Здравка Михалкова.

Хората от града описаха, какъв брой комфортно и бързо е било тестването в триажния кабинет, в този момент към този момент ще им се постанова да се изследват сами с проби от аптеката или в лабораториите в града, където би трябвало да заплатят от 30 до 100 лв..

Кабинетът облекчаваше доста работата на персоналните лекари, лечебните заведения, както и на незабавния център в града, откъдето постоянно първо пращаха хората за диагностика. Така пред кабинетите не се струпваха заболели и здрави пациенти.

" Днес и последните 9 теста завършиха и бяхме принудени да затворим, издръжката на този триажен кабинет на Община Дупница е най-малко 10 000 на месец, ние заплащаме всички нужни други консумативи, които са под формата на дезинфектанти, защитни дрехи, маски, заплащането на личния състав, който сме наели да прави проучването и личния състав, който качва данните на хората ", сподели още Нина Александрова, основен експерт по обществена политика към Община Дупница.

Екипът ни направи няколко опита да се свърже с РЗИ-Кюстендил за коментар, само че по този начин и не ги открихме на телефона.

Репортер: Владислава Миланова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР