Три товарни кораба днес напуснаха украинските черноморски пристанища, след като

...
Три товарни кораба днес напуснаха украинските черноморски пристанища, след като
Коментари Харесай

Три кораба напуснаха украинските пристанища по хуманитарния коридор

Три товарни кораба през днешния ден напуснаха украинските черноморски пристанища, откакто са били натоварени, заяви системата за следена на корабния трафик MarineTraffic, съобщи Ройтерс.

Съдовете употребяват краткотрайния " филантропичен кулоар ", който беше обрисуван от Киев, откакто Русия се отхвърли от съглашението, което позволяваше безвредно прекосяване на украинския експорт.

Вицепремиерът на Украйна Олександър Кубраков съобщи предишния месец, че три товарни кораба са се насочили към украинските черноморски пристанища за по-нататъшен експорт на храни и стомана.

Те трябваше да натоварят 127 000 метрични тона селскостопански артикули и желязна руда за Китай, Египет и Испания.

След като нахлу в Украйна предходната година, Москва затвори черноморските пристанища от един от най-големите международни снабдители на зърно, което Киев и западните му поддръжници нарекоха опит да употребява международните доставки на храни като средство за изнудване.

Москва съобщи, че пристанищата могат да бъдат употребявани за доставки на оръжия. От юли 2022 година пристанищата бяха отворени още веднъж по силата на съглашение, постигвнато с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, която разреши на Русия да инспектира товара на корабите. Москва се отхвърли от договорката година по-късно и още веднъж наложи обсада, като съобщи, че настояванията ѝ за по-добри условия за личния й експорт на храни и торове са били подценени, напомня Ройтерс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР