Три спектакъла, концерт и конференция предлага днешната програма на международния

...
Три спектакъла, концерт и конференция предлага днешната програма на международния
Коментари Харесай

Три спектакъла и концерт в днешната програма на „Варненско лято”

Три спектакъла, концерт и конференция предлага днешната стратегия на интернационалния сценичен фестивал „ Варненско лято ”

От 20.00 часа на Основна сцена в Драматичния спектакъл ще се играе „ Пияните ”. Спектакълът на Малък градски спектакъл „ Зад канала “ е притежател на две награди „ Икар “ за 2018 година - за най-хубаво зрелище и сценография.
Всички герои в пиесата на Иван Вирипаев, един от забавните модерни съветски драматурзи, са пияни. Те са Директор на кино фестивал, Красиво момиче, Рекламен управител и други добре сложени представители на актуалното общество. Но тук пиянството е идея, метафора и положение, в което всеки доближава до парадоксално духовно признание. Авторът остроумно сплотява метафизичната драма с комедия, която постоянно граничи с парадокс. Режисьорът Явор Гърдев отстранява от пиесата на всякаква буквалност и с деятелен и ослепителен актьорски отбор основава запаметяващ се облик на хора, които обезверено се стремят да доближат до същността на своето битие.

Участват Весела Бабинова, Иван Бърнев, Луиза Григорова - Макариев, Анастасия Лютова, Пенко Господинов, Владимир Пенев, Герасим Георгиев - Геро, Бойко Кръстанов и други

На сцена „ Филиал ” от 17.30 часа ще бъде показана постановката „ Приятнострашно ” на режисьора Галин Стоев. Ролите извършват вземат участие Радена Вълканова, Стефан Вълдобрев, Вежен Велчовски, Снежина Петрова и Владимир Пенев. „ Приятнострашно “ е може би най-успешната нова българска пиеса от миналото десетилетие и неотдавна означи своето 150-то зрелище. Драматургът Яна Борисова има изявен гений за изложение на актуалната сензитивност посредством завладяващи герои и остроумни разговори. Спектакълът бе отличен с „ Икар “ за 2010 година за текст за спектакъл и за постановка. Спектакълът на Галин Стоев беше в селекцията на бившето биенале за европейска драматургия „ Нови пиеси от Европа ” във Висбаден, Германия.

„ Вечен ” е заглавието на имерсивна перформативна апаратура, която ще бъде показана в Хале 3. Под формата на разходка инсталацията повежда през поредност от провокации за сетивата и носи неповторимо преживя¬ване за всеки клиент. Началото ще е пред Сцена „ Филиал “ на Драматичния спектакъл. Инсталацията ще стартира в 14.00 и ще продължи до 19.00 часа, като входът ще е на всеки 10 минути.
Християн Бакалов е актуален танцов актьор, който от 2009 година има интензивно наличие на интернационалната сцена и е взел участие в представления на све-товноизвестни хореографи като Иво Димчев, Ян Фабър, Жером Бел и други От 2014 година той създава трилогия от така наречен имерсивни (от лат.: потапящи) съоръжения “Eternia ”, въодушевена от концепцията на Спиноза за безкрайност. След “Bright ” и “Pure ”, „ „ Вечен “ е последна¬та ѝ част. Артистът я разказва като групов обред, който поражда обстановка на нараснала фамилиарност и интензитет на чувствата. Участват Антония Николова, Веселин Даскалов, Венета Стоянова, Александра Спасова, Саша Кръстарска, Никола Михов, Милена Димитрова, Искра Проданова.

Днешната стратегия на „ Варненско лято ” включва и концерт. От 20.00 часа във Фестивалния и конгресен център ще бъде показан Трибют на Рей Чарлс и Стиви Уондър. Първото посещение на Джазоркестъра на Концертгебау в България се провежда взаимно от Международния сценичен и Международния музикален фестивал „ Варненско лято “ със специфичен концерт с американската дива на соул музиката Маделин Бел. Под диригентството на Роб Хорстинг те ще изпълнят аранжименти на огромните шлагери на две икони на R&B и поп музиката като Рей Чарлс и Стиви Уондър.

С националната конференция „ 30 години Театрална работилница „ Сфумато “ от 10.30 часа във Фестивалния и конгресен център ще бъде маркирана годишнината на един от най-значимите театри в България през последните десетилетия. Националната конференция ще разиска приноса на „ Сфумато “ към българската сцена. Участие в конференцията ще вземат изтъкнати български театрални експерти като Камелия Николова (модератор), Константин Илиев, Анна Топалдживкова, Явор Гърдев, Николай Йорданов и основателите на „ Сфумато “ Маргарита Младенова и Иван Добчев. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР