Три седмици преди Великден скандал разтърси най-свещеното място в Украйна

...
Три седмици преди Великден скандал разтърси най-свещеното място в Украйна
Коментари Харесай

Скандал разтърси най-свещеното място в Украйна - Киевско-печорската лавра

Три седмици преди Великден скандал раздруса най-свещеното място в Украйна - Киевско-печорската лавра. Свещениците, свързани с Русия отхвърлят да изоставен манастира. Украинските управляващи им дадоха период до 29 март да освободят храма.

Отвъд фронта в храма с съвсем 1000-годишна история се води борба за духовна самостоятелност. Така я дефинираха украинските управляващи. Според тях манастирът се е трансформирал в развъдник на съветската агитация. Ултиматумът, който дадоха на правилните на Москва свещеници е да изоставен Киевско-печорската лавра до сряда.

" Заплашиха ни, че в случай че до 29 март не напуснем територията на манастира, ще ни бъдат наложени наказания. Първо ще спрат тока, интернета. Ще ни забранят да водим служби. Но ние оставаме тук ", съобщи Климент, митрополит на Украинската православна черква.



Преди година, поради войната, Украинската православна черква взе решение за цялостна автономност и самостоятелност от Московската патриаршия.

Част от свещениците обаче не одобряват отделянето. Преди месеци в манастира бяха осъществени няколко обиска и беше конфискувана проруска литература. Украинските управляващи настояват, че в храма свещеници укриват съветски жители.

" Настояхме обвързваните с съветската черква да изоставен. Монасите би трябвало да решат на коя черква служат ", добави Олександр Каченко, министър на културата на Украйна.

Възползвайки се от разкола измежду украинските свещеници, Москва реагира остро на ултиматума. Руският патриарх упрекна Украйна в посягане против религиозната независимост.

Основаният през 11 век манастир има повърхност от 20 хектара. В него служат към 200 свещеници. От 1990, Лаврата е под отбраната на ЮНЕСКО, а от 2008 нейният комплекс е държавна благосъстоятелност.

На Бъдни вечер за първи път от 300 години празничната литургия беше отслужена от Украинската, а не от съветската православна черква.

Камиони, натоварени с кашони бяха видяни преди дни в манастира. Какво се придвижва и кой напуща Киевско-печорската лавра към този момент не е известно. За хората отвън стените на манастира остава неразбираемо за какво служещите на Бог са разединени.

" Сега би трябвало да се обединени, с цел да спечелим. Но това, което се случва е, срутване на страната от вътрешната страна ", разяснява Ана, жителка на Киев.

В сряда, когато изтича ултиматумът на Министерството на културата - в манастира се чака напрежение. Твърди се, че има заповед служителите на реда да ревизират всички коли, които се пробват да стигнат до храма.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР