Три са вариантите за намиране на решение, което да гарантира

...
Три са вариантите за намиране на решение, което да гарантира
Коментари Харесай

ЕЙ И ЕС обсъжда 3 варианта за решение на казуса с дългосрочните договори при пълна лизерализация на енергийния пазар и гарантиране на доставките


Три са разновидностите за намиране на решение, което да подсигурява сигурността на доставките от Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ при цялостна либерализация на електроенергийния пазар. Това сподели пред публицисти президентът на ЕЙ И Европейски Съюз (AES) за България Оливие Маркет.

Той удостовери, че компанията е получила методологията за пресмятане на отплата на невъзстановяемите разноски, която е ориентирана към опазване на правата на вложителите.
Различните решения, по които може да се реализира задачата са следните:

Продължаване на дълготрайните контракти за изкупуване (ДДИ) на електрическа енергия, като НЕК продава силата на свободния пазар

Замяна на дълготрайните контракти с контракт за разлики

Замяна на дълготрайните контракти с отплата за невъзстановяемите разноски.

В момента ЕЙ И Европейски Съюз проучва деликатно методиката и в края на месец юни ще предложи визията си за решение на проблема на държавното управление. След това ще стартира дейна фаза на договаряния и реализиране на решение, стана ясно от обяснението на Оливие Маркет. „ Имаме предпочитание за реализиране на решение, което по едно и също време с това би трябвало да подсигурява запазването на интереса на вложителите и да подсигурява техните права “, сподели той. Президентът на ЕЙ И Европейски Съюз напомни, че постигането на единодушие касае ползите на 15 вложителя, измежду които са и доста огромни банки.

„ Крайната цел е да се откри механизъм, който да подсигурява работата на централата и да подсигурява ползите на вложителите и сигурността на доставките “, изясни Оливие Маркет.

„ ЕЙ И Европейски Съюз проучва методиката доста деликатно и ще даде мнението си по нея на способените български институции до края на юни. Анализът на невъзстановяемите разноски е част от преговорния развой “, добави Маркет.

Той изясни, че на този стадий е рано да се каже за каква тъкмо сума става въпрос.

При договарянията ще се визират и пазарните равнища на възвръщаемост. При това ролята на Европейска комисия остава в основата. „ Всяко четене на проблема би трябвало да мине през Европейската комисия (ЕК). Процесът потегли от Европейска комисия и би трябвало да мине през нея “, сподели той.

Президентът на ЕЙ И Европейски Съюз дефинира като нереални сумата за невъзстановяеми разноски, които се тиражират в общественото пространство.
Изпълнителният шеф на ЕЙ И Европейски Съюз Иван Цанков от своя страна изясни, че отговорностите към вложителите в лицето на банките сега са от порядъка на 700 млн. лв.. В същото време той удостовери, че сумата, коментирана от министър Петкова в размер от 3 милиарда при едностранно преустановяване на договорите е общо - взето вярна.

Очаквайте детайлности
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР