Три месеца след убийството на Димитър Малинов от Цалапица, недоволството

...
Три месеца след убийството на Димитър Малинов от Цалапица, недоволството
Коментари Харесай

Разследване на Тина Ивайлова: Какво се крие зад убийството в Цалапица?

Три месеца след убийството на Димитър Малинов от Цалапица, недоволството и митингите в селото не престават.

На 25 октомври Районен съд-Пловдив ще гледа делото против близнаците Валентин и Борислав Динкови. Срещу тях са повдигнати обвинявания за укривателство.

Хронологията на едно грубо ликвидиране

Близки, родственици и другари на Димитър Малинов не имат вяра, че братята близнаци са единствено укриватели, а не и съучастници в жестокото закононарушение.

„ Искрено скърбя за момчето. Никак не е елементарно на майката, само че не е първото момче, което е убито. Много други деца има убити, такава сензация видяхте ли някъде, по София? Това е цялостен цирк на Атанаска. Аз не мога да допускам, че тая майка жали. Тя е тръгнала с маршова стъпка тук да върви и да вика по тая фуния “, споделя Бойка Динкова, баба на Борислав и Валентин.

Снимка: Тина Ивайлова

„ Можели са да звъннат на тел. 112 или на полицията, само че да опрем и друго, че те са били уплашени, те не са 30 или 40-годишни. Те са единствено на 19 години момчета. Как може да реагират? Светослав и Борислав са били уплашени, аз по този начин си го изяснявам “, прибавя тя.

„ Лично за мен най-голямата отговорност, която би трябвало да поемат, това са чиновниците на районно управление (на МВР) на полицията в Стамболийски “, разяснява престъпният психолог Тодор Тодоров.

По-късно бе назначена инспекция за работата на локалната полиция по случая.

„ Разбирам болката и страданието на околните. Оценихме, че има редица пропуски в полицейските дейности и следствието и възложихме със заповед на министъра дисциплинарни инспекции – по какъв начин са работили сътрудниците от районното в Стамболийски и ОДМВР-Пловдив “, сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

„ Поех ангажимент пред околните му, че ще се организира обективно и всестранно следствие “, уточни основният секретар на Министерство на вътрешните работи

„ При такива случаи е доста значимо да работиш добре първоначално. Трябвало е да снемат записи от всички камери, не публицистите да им събират записите от камерите, не Атанаска Бакалова да се моли да и бъдат свалени. Центърът на Цалапица е в камери - какво им е коствало да съберат тези доказателства? Когато не го направиш това в точния момент, тогава, когато суматохата им премине, тъй като те каквито и да са, когато са го направили, взели участие са в това безчовечие, те са се паникьосали. Обаче, когато не са арестувани незабавно, когато им се оставя време, те да се уговорят какво да лъжат взаимно, на кой да трансферират виновността, тогава към този момент идва сложното “, изясни Антоанета Николова, юрист на родителите на битото момче.

Снимка: Тина Ивайлова

Със заповед на министъра на Министерство на вътрешните работи дисциплинарно уволнени са някогашният шеф на ОДМВР-Пловдив - старши комисар Васил Костадинови и началникът на районното ръководство в Стамболийски - основен контрольор Ангел Керпиев. Временно отхвърлен от служба е и контрольор Дамян Капов.

Близките на убития мъж упорстват да бъде повдигнато обвиняване на шефа на районното в Стамболийски Ангел Керпиев

Адвокатът на семейство Динкови отхвърля изявление преди делото на 25 октомври. Прави усещане фактът, че сина й  е настоящ служител на реда в 4РУ в Пловдив. Търсим семейство Динкови  и в дома им, само че не ги откриваме

Борислав Динков твърди, че само Рангел е бил и умъртвил Митко. Така ли е в действителност?

По време на следствения опит Борислав показва тази къща за място на престъпление. Собственикът на парцела в посочения интервал е бил в дома си.

Снимка: Тина Ивайлова

„ Не може да е станало тук. Ако е станало тук, ето виждаш, че кучето лае непрекъснато. Няма по какъв начин да стане. До 00:30 часа съм бил вътре. Няма логичност. Полицаите ги докараха тук. Борислав сподели, че Рангел тук го е удрял “, безапелационен е притежателят Адриян Тонев.

В следствието демонстрираме нови фрагменти, които са изчистени благодарение на специалисти. Това, което виждате се случва на към 70-80 метра от мястото, което показва Борислав в следствения опит.

Снимка: Тина Ивайлова

Бабата на близнаците Бойка Динкова несъзнателно или не загатна името на различен другар на Митко и Борислав - Светослав. Момчето, което няколко часа преди убийството на Митко, е било с него, а след това и с Борислав. От чатовете с момичето, с което Митко скрито се е виждал разбираме, че точно Светослав, или както го назовават Светльо, е повода Митко да не излезе. Имали са спогодба двамата да излизат, само че Светльо решил да отиде при Борислав и Рангел. В показанията си Светослав твърди, че не е участвал на убийството на Митко.

Снимка: Тина Ивайлова

Свидетелските показания, данните и фрагментите, предоставени от нас, не са задоволителни на проверяващите за изработката на нов следствен опит. Затова юристът на почерненото семейство изиска това от Окръжна прокуратура-Пловдив с публична молба.

Двамата обвинени са с взета мярка за неотклонение „ задържане под стража “

„ Абсолютно необяснимо е за мен това твърдоглавие и тоя дебелоглав. Защото аз съм си хванал една версия, на мен ми е добре да я избутам там в съда, да влезе обвинителния акт и това е. Истината би трябвало да излезе нескрито. Къде е бито момчето, за какво братята Динкови показват друго място? За мен не е обикновено да прегърнем всичко ей по този начин доверчиво, което те ни споделят, че е по този начин, тъй като виждате ли те са арестувани и си споделят истината момчетата. Не е правилно, те имат право да лъжат, те се пазят, те са обвинени - всичко могат да споделят. Трябва да се ревизира всяка една версия. Всеки може да сгреши, само че когато не проверяваш нещо, за което имаш справедливи данни, че може да е правилно, значи, че не си вършиш работата “, акцентира юрист Николова.

Снимка: Тина Ивайлова

В обясненията си, които сменя няколко пъти, Борислав твърди, че единствено Рангел е бил Митко. Ударил го е региона на корема 3-4 пъти, следват удари вид ъперкъти, и още с колене в региона на гърдите.

Вие вярвате ли, че вашите внуци са съучастници в това грубо закононарушение?

„ Не мога да допускам това нещо. И въпреки всичко не съм била там, нищо не мога да кажа. Ходя им на свиждания, да “, сподели Бойка Динкова.

Запознахме проверяващите с фрагментите на момче и момиче. След това момчето беше разпитано и се оказва основен очевидец.

Снимка: Тина Ивайлова

Стана ясно, че той видял тялото на Митко в багажника на автомобила на Борислав, а ролята му е била да бъде „ отцепка “. Трябвало е да следи за хора и коли, тъй като Борислав и Рангел избират маршрут край дома на Митко. Именно оттова минават, с цел да закарат тялото му до сметището, където го заравят.

Снимка: Тина Ивайлова

Майката на момчето не знаеше какво е видял сина й. Научи от екипа ни и даде обещание да беседва с него. Показанията му са дадени пред арбитър.

„ Тези две момчета, братята Динкови са доста добре познати на всички в село Цалапица. Известни като спорове персони, побойници. Нито един човек в Цалапица не има вяра, че тяхната съпричастност към това безчовечие, е единствено в носене на  кирки, лопати и копаене на дупка. Тази безотговорност, всичко, което става ясно, хората го гледат. Това оказва въздействие върху такива други близнаци и подобен различен Рангел, тъй като има и други като тях “, показва юристът на фамилията на Димитър.

Снимка: Тина Ивайлова

На 25 октомври Районен съд -Пловдив ще гледа делото против близнаците Валентин и Борислав Динкови. На тях са им повдигнати обвинявания за укривателство. Продължаваме да следим този случай.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР