Три мащабни протеста се провеждат в центъра на София преди

...
Три мащабни протеста се провеждат в центъра на София преди
Коментари Харесай

Блокада в центъра на София заради европредседателството и няколко протеста



Три огромни митинга се организират в центъра на София преди формалното разкриване на българското председателство на Европейски Съюз, което стане факт след 19:00 часа с концерт-спектакъл в Народния спектакъл "Иван Вазов ".

Групи от протестиращи членове на СФСМВР към този момент се събират зад спирката на градския превоз на бул. "Цариградско шосе " откъм „ София Прес “ в посока Орлов мост и на площада пред паметника на Съветската войска.

Центърът на София ще е под полицейска и транспортна обсада три дни. Хиляди спецполицаи, жандармеристи и патрули охраняват европейските и държавни делегации. Най-голямото предизвикателство пред силите на реда ще са митингите, признават от Министерство на вътрешните работи.

Тежковъоръжени профилирани полицейски сили, сътрудници на НСО и общинска полиция патрулират в региона на НДК, Народния спектакъл и триъгълника на властта поради формалния старт на европредседателството ни.

На формалната гала ще участват ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, министър председателят Бойко Борисов и президентът Румен Радев, както и ръководителите на Народното събрание Цвета Караянчева и на Европейския парламент Антонио Таяни.

В 18:15 часа, на тротоара на кръстовището на ул. "Александър I Батемберг " и ул. "Генерал Гурко " ще се съберат чиновници на Министерство на вътрешните работи, които стачкуват с искане за най-малко 15% нарастване на главната им заплата, обвързването със социалноизмерим индикатор и нов закон за Министерство на вътрешните работи. Засега не е изцяло ясно дали митингът ще опита да стигне до Народния спектакъл, само че няма декларирано такова публично желание. Въпреки, че през днешния ден държавното управление отпусна 100 милиона лв. за спомагателни хонорари, митинг ще има, оповестиха уредниците.

Започнаха още два други митинга, като и двата са на екологична тематика. Първият е проведен от "Зелените " и е ориентиран против решението на Министерския съвет от 28 декември, 2017 година, с което се промени Плана за ръководство на парк "Пирин ". С това решение се позволява "потенциално осъществима активност " във връзка с "строителство, ремонт и реорганизация " в две зони на Национален парк "Пирин " – зоната за туризъм и за запазване на горските екосистеми и отдих. Сборният пункт е на паметника на Патриарх Евтимий, като началният час е 18:30 часа, а в 19:00 часа природозащитниците потеглят на шествие, което ще мине около спортното министерство и ще ще приключи при мемориала на починалите бойци от Първи и Шести софийски пехотен полк.

В 18:30 часа при започване на бул. "Витоша " откъм НДК, се събират протестиращи в поддръжка на зимния спорт и на построяването на втори въжен превоз в Банско. Този митинг е проведен от Сдружение "Бъдеще за община Банско ". По проект шествието минава през бул. "Дондуков ", ще завие надясно по "Раковски " и ще спре на площад "Александър Невски ", към 19:00 часа.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР