Три договора с отметка Изключение от ЗОП“ подписа Агенция Пътна

...
Три договора с отметка Изключение от ЗОП“ подписа Агенция Пътна
Коментари Харесай

От 3 in-house договора на АПИ за 3,3 млрд. лв. само един е публичен - този за АМ Хемус не е

Три контракта с отметка „ Изключение от Закон за обществените поръчки “ подписа Агенция „ Пътна инфраструктура “ с държавното сдружение „ Автомагистрали “ на обща стойност 3,3 милиарда лв. с Данък добавена стойност.
Два от контрактите посредством така наречен вътрешно (in-house ) възлагане без конкурс, са факт от декември месец, а третият е от октомври 2019-та. Само един от тях обаче е обществен до този миг. 
Припомняме, че подобен вид възлагане е разрешен с смяна в Закона за публични поръчки от месец март 2019 година, която дава опция директно, без да организира процедура, длъжен по Закон за обществените поръчки индивид да разпорежда поръчки на свое сдружение или на друго юридическо лице, следено от същия възложител. В случая както АПИ, по този начин и „ Автомагистрали “ ЕАД са под контрола на Министерство на регионалното развитие.
От октомври месец предходната година е договорът за подсилване на обекти от републиканската пътна мрежа, наранени от геодинамични процеси и феномени. Става въпрос за 74 свлачища в цялата страна, чието подсилване ще коства  почти 569,6 млн. лв. с Данък добавена стойност.  Два месеца и половина по-късно договорът не е оповестен в уеб страницата на АПИ.
Вторият непубличен контракт е от декември месец. Той е за строителство на автомагистрала „ Хемус “, разграничено на три сектора с обща дължина 88 километра. „ Автомагистрали “ ЕАД би трябвало да го извърши за 1,38 милиарда лева с Данък добавена стойност.
Публичен е единствено третият контракт. Той отново е за автомагистрала „ Хемус “, подписан на 20-ти декември. Разделен е на шест сектора с обща дължина 134,2 км, а инвестицията за него е на стойност 1,4 милиарда лв.. 
С най-дълъг период за осъществяване – 48 месеца (4 години), е вторият сектор. Той е с дължина 19,2 км и включва пътен възел „ Дерманци “ и  пътен възел „ Каленик “. Сроковете на останалите сектори са сред 36 и 42 месеца.
Фиксираната облага на изпълнителя е 10% - т.е., 140 млн. лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР