Три дни след като радикалното движение пое контрола в Афганистан,

...
Три дни след като радикалното движение пое контрола в Афганистан,
Коментари Харесай

Жените в Кабул се скриха в бурки

Три дни откакто радикалното придвижване пое контрола в Афганистан, животът, най-малко на пръв взор, се връща към естествения темп. Магазините стартират да отварят още веднъж, а хората се завръщат по улиците. Има обаче смяна - дамите като че ли са изчезнали.



В първата си конференция, откакто взеха властта, талибаните се пробват да убедят света, че са се трансформирали и няма да позволен бруталния режим, натрапен през 1990-те.

" Правителствените служби ще бъдат задействани скоро. Всички чиновници, в това число дамите, ще се върнат на работа и ще работят в области, позволени от шериата. Ясно е, че в региона на медицината, образованието, полицията и други браншове на обществото се нуждаем жените”, съобщи Забихула Муджахид, представител на талибаните.

За доста дами в Афганистан обаче се връща призрачен сън от предишното.

Представител на талибаните е интервюиран от жена в ефира на частна телевизия. Това беше немислимо до неотдавна, само че не е задоволително, с цел да успокои афганистанките.

„ Момичетата не излизат от домовете си, стоят си у дома. От два дни не съм виждал никакви девойки по улиците на Кабул. Те се опасяват от талибаните”, съобщи юноша от афганистанската столица.

Има и магазини, чийто бизнес върви по-добре от нормално. Като ателието на Мохамед, който продава покриващи цялото тяло бурки, каквито бяха наложени през 90-те години от талибаните.

„ Бизнесът в този момент е още по-добре… Продажбите са повече, тъй като талибаните се върнаха и всички дами се уплашиха. Идват и си купуват бурки”, споделя продавачът Мохамед.

Група дами въпреки всичко се осмели да стачкува по улиците на Кабул, като упорстваха да се зачитат правата им. Оказва се, че след връщането на талибаните доста дами са били уволнени или сами са напуснали работа. През 1990-те радикалното придвижване затваряше дамите по домовете им, като ги подлагаше на принуждение и унижения, а на девойките беше неразрешено да вървят на учебно заведение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР