Три десетилетия след като руснаците свалиха статуята на основателя на

...
Три десетилетия след като руснаците свалиха статуята на основателя на
Коментари Харесай

В Русия гласуват за връщането на статутията на първия началник на съветското КГБ

Три десетилетия откакто руснаците смъкнаха статуята на създателя на руската загадка полиция Феликс Дзержински, те гласоподават дали да я възстановят пред централата на контраразузнавателната работа в централната част на Москва, осведоми " Франс прес ".

Едноседмичното гласоподаване стартира през днешния ден за нов монумент, изравен пред централата на Федералната работа за сигурност (ФСБ), правоприемник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), на московския площад " Лубянка " на един хвърлей от Кремъл.

Московчани избират сред Дзержински, който се преглежда като знак на господството на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) над руското общество, и Александър Невски, принц и православен светец от 13 век.

Към обяд през днешния ден в държавния портал на Москва бяха пуснати към 50 000 гласа, а Невски все още води на Дзержински с 53 против 47 %.

Гласуването идва в миг, когато носталгията по руските вождове като Йосиф Сталин се ускорява, до момента в който младите руснаци от ден на ден не знаят за репресиите от епохата на Съюз на съветските социалистически републики.

Проучване на самостоятелната социологическа организация " Левада център " предходната година сподели, че 41 % от младите руснаци не са знаели за репресиите по времето на Сталин.

Оригиналната скулптура на Дзержински беше свалена през август 1991 година, когато десетки хиляди отпразнуваха несполучлив път против Михаил Горбачов, последният водач на Съветския съюз, който докара до нейното разформироване.

11-тонната бронзова скулптура, държана в парк от руски монументи в централната част на Москва, се смята за част от културното завещание на Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи пред кореспонденти в четвъртък, че не е осведомен с възгледите на някогашния президент на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Владимир Путин по отношение на вота.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР