Три четвърти от общините у нас са определили минималната ставка

...
Три четвърти от общините у нас са определили минималната ставка
Коментари Харесай

Три четвърти от общините събират минимален данък върху такситата


Три четвърти от общините у нас са определили минималната ставка от 300 лева за налог върху таксиметровата активност, а единствено една – Созопол е наложила оптималната от 1000 лева Около 85 дребни общини не събират подобен налог, тъй като най-вероятно няма такава услуга на тяхната територия. Това демонстрира изследване на Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Новият налог има значение за общините, които са регионални центрове, както и тези с развъртян туризъм, само че за по-голямата част от локалната власт не са сериозен източник на доходи, демонстрират наблюденията на Националното съдружие на общините.

За София новият патентен налог за таксиметровата активност се чака да донесе доходи от над 5 млн. лева, разяснява зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов пред Mediapool, което по думите му е сериозен приходоизточник.

Без смяна в налог " такси " през 2018 година

Данък " такси " беше въведен от 1 януари 2017 година с промени в Закона за локалните налози и такси. Патентният налог замести корпоративния, който плащаха компаниите, упражняващи таксиметрова активност.

Тази седмица Народното събрание утвърди на първо четене промени в Закона за локалните налози и такси. Те не плануват промени за налога върху таксиметровата активност.

Според закона всяка община сама дефинира размера на този налог, спазвайки минимума и максимума, който е от 300 до 1000 лв..

Най-висок е данъкът в Созопол

Чрез заявки за достъп до информация до всяка от 265-те български общини ИПИ е поискала размерите на налога върху такситата. Данните са за 180 общини – близо 70% от всички. За останалите 85 или не е бил посочен съответен размер на налога, или на територията им не се оферират таксиметрови услуги.

Единствено община Созопол е наложила оптималния позволен размер на налога за таксиметровия транспорт от 1000 лв..

Следващите общини с най-високи ставки са огромните регионални центрове - София (850 лева.), Пловдив (750 лева.), Варна (690 лева.) и Бургас (660 лева.).

В челната десетка са още две морски общини от Бургаска област – Поморие и Приморско с данъчни ставки от по 600 лева

Прави усещане, че над 72% от българските общини, за които има данни и избрана ставка (130 от 180 общини) са определили размерът на налога да е минималният от 300 лв..

Повечето едва развити общини са одобрили минималната ставка. Например във всички общини от областите Видин, Добрич, Кюстендил и Пазарджик размерът на налога е 300 лв..

Фактът, че съвсем три четвърти от общините са наложили минимума слага въпроса дали ставката не е висока и по какъв начин се е отразило това на пазара, слагат въпроса от ИПИ.

Дискусионен е и въпросът дали заплащането на патентния налог едновременно не затруднява в допълнение упражняващите таксиметрова активност.



Ефект от налога има единствено в регионалните центрове и морските курорти

В началото на 2017 година беше регистриран отлив на таксиметрови водачи поради налога и неприятните метеорологични условия, съгласно данни на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи. С идването на хубавото време множеството водачи са платили налога за оставащите месеци.

Финансовото министерство и локалната власт досега не са представяли публично данни за резултата от новия налог " такси ", тъй като годината към момента не е завършила финансово.

Още с приемането на налога Националното съдружие на общините предизвести, че този налог няма да има огромно значение върху приходната част на локалните управляващи за по-голямата част от общините, сподели Емил Савов, зам.-изпълнителен шеф на НСОРБ пред Mediapool.

Причината е, че в огромна част от дребните общини няма таксита. От налога най-вероятно по-съществени доходи ще има в огромните регионални градове, предвижда Савов.

В София се чакат над 5 млн. лева доходи

Столична община чака да събере към 5 млн. лева доходи от новия налог " такси " през 2017 година, сподели зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов пред Mediapool.

Към края на октомври приходите от патентен налог възлизат на над 3.35 млн. лева, като към 90 на 100 от тях са от налог " такси ", посочи Барбалов. Той чака тази сума да нарасне до края на годината, тъй като доста от лицензите на такситата изтичат в последните месеци на годината.

Данък " такси " в София е 850 лева годишно. За да облекчи водачите на таксита Столична община понижи таксата за позволение за таксиметрова активност от 50 на 25 лева По този метод против такса от 25 лева водачите могат да платят патентен налог за цялата година или за половин година, изясни Барбалов.

Данък " такси " се заплаща предплатено към бюджета, а разрешителното за практикуване на таксиметрова активност не се издава, до момента в който не е заплатен налога.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР