Три безпрецедентни дела решават европейската политика за борба с климатичните

...
Три безпрецедентни дела решават европейската политика за борба с климатичните
Коментари Харесай

Младежи съдят европейски държави за бездействие в борбата с климатичните промени

Три невиждани каузи вземат решение европейската политика за битка с климатичните промени. Европейският съд по правата на индивида би трябвало да се произнесе дали дейностите на европейските държавните управления в битката с климатичните промени предизвикват физически и душевен вреди на популацията в Европа. Делата се гледат от най-висшия състав на Съда.

Нарекоха делата им " Давид против Голиат ". Представители на португалското потомство Zet, хиляди швейцарски възрастни дами и някогашен френски кмет упорстват да им бъдат предпазени човешките права като държавните управления вършат повече за преодоляване на климатичните промени.

" Това е неповторим миг. Това са първите климатични каузи, по които е поискано да се вземе решение. Надяваме се, че посланието ще бъде, че климатичната рецесия е рецесия с правата на индивида ", сподели Люси Максуел, шеф на Мрежа за разрешаване на правосъдни разногласия.

Шестимата португалски младежи съдят европейските страни, че не съумяват да овладеят климатичните промени, с което заплашват правото им на живот. Младежите не желаят финансово обезщетение. Настояват за фрапантно понижаване на нездравословните излъчвания.

Обвинението на швейцарските възрастни дами е към управляващите в Берн, които съгласно тях поставят " несъответстващите " старания в битката с световното стопляне и това ги излага на риск от гибел по време на топлинните талази. Швейцарските дами упорстват страната им да понижи много-бързо нездравословните излъчвания, от планувания период.

Третото дело е заведено от някогашен кмет на френската комуна Гранд-Синт. Той оспорва в съда отхвърли на Франция да предприеме по-амбициозни ограничения по отношение на климатичните промени.

" Присъдите са неповторими, тъй като няма по какъв начин да бъдат обжалвани - тъй като това е най-висшият съд по правата на индивида в Европа ", уточни Люси Максуел.

В Европейския съд по правата на индивида са заведени още шест климатични каузи. Прогнозите са, че ще последва вълнообразен резултат в правосъдните системи, което ще накара държавните управления да трансформират политиките си в битката с климатичните промени.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР