Три авторски творби, изработени под мотото Не замърсявай, претворявай, ще

...
Три авторски творби, изработени под мотото Не замърсявай, претворявай, ще
Коментари Харесай

Проф. Севдалина Турманова: Здравето ни и опазването на околната среда са двете страни на една монета

Три авторски произведения, направени под мотото " Не замърсявай, претворявай ", ще бъдат продадени с благородна цел

„ Химичните “ връзки сред науката и творчеството бяха показани в Културен център „ Морско казино “. Събитието мина под егидата на проф. Севдалина Турманова, а задачата му бе да сложи значими тематики, засягащи опазването на околната среда и връзката човек-природа. Проф. Турманова е почитан академични учител в Бургаския университет " Проф. доктор Асен Златаров ", тя бе ръководител на локалния парламент в мандат 2019 - 2023, а сега е лидер на листата с претенденти за общински съветници от Политическа партия ГЕРБ в Бургас. 

Под мотото “Не замърсявай, претворявай ” млади гении от Националната художествена академия – филиал Бургас, демонстрираха по какъв начин непотребни движимости могат да бъдат превърнати в произведение на изкуството. Присъстващите видяха образно по какъв начин “химията ” може да спомогне за работната колаборация сред студенти и да се трансформира във ентусиазъм за направата на общ еко план с обръщение.

Докторантите и млади учени  Антония Илиева и Емилия Иванова от университет “Проф. доктор Асен Златаров “ показаха презентации на тематика: “Полимерите като опасност за водните екосистеми “ и „ Рециклиране на полимери “, до момента в който сега се изработваха творбите на изкуството, показани най-после. 
 Проф. Севдалина Турманова и доцент Димо Колибаров, шеф на Филиала на Националната художествена академия в Бургас
Интересният паралел сред творчеството и опазването на околната среда даде мотив за слагането на доста значими въпроси. Част от тях засегнаха чистотата на въздуха, други бяха във връзка с пластмасата, намираща се в океаните и моретата. Притеснителен е фактът, че пластмасовите частици доближават до морските жители, те ги гълтам, а по-късно ние ги одобряваме посредством храната.

„ Обща е отговорността в поддържането на една по-благоприятна среда на земята, а сред здравето и опазването на околната среда има знак за тъждество. Друг проблем е към момента изчезналата просвета във връзка с разделното събиране на боклуци. Това е дребна стъпка към кръговата стопанска система. Тя дава опция за наново потребление на другите типове материали, давайки им втори живот, ние завъртаме цикъла и се включваме в нея ", уточни проф. Турманова.

Проф. Севдалина Турманова заедно с младите гении от НХА - Бургас ще дават креативните планове на Зонта клуб Бургас.  Инициативите, които клубът поддържа, са свързани с набиране на средства за поддръжка на стипендиантска стратегия за млади гении и възпитаници от област Бургас. Така авторските произведения ще могат да бъдат оповестени на търг с благородна цел.



В продължение на тематиката за опазването на околната среда проф. Турманова инициира и изрисуването на стена в града, която да демонстрира образно какъв брой е значимо да бъде чисто нашето море. Целта е да се притегли внимание върху тематиките, свързани с опазването на Черно море и на заобикалящия ни свят.

„ Всеки от нас би трябвало да промени своето отношение освен към пластмасите, само че и да разбере за какво би трябвало да разделяме и рециклираме материалите и да им даваме втори живот. По този начин  ще спестим свежа сила, пресен запас, а това води до понижаване на излъчванията до по-екологичен метод на живот и до климатична индиферентност, към която всички се стремим “, разяснява проф. Севдалина Турманова.

Проф. Турманова уточни, че в проучване, което са правили със студенти в избрани екосистеми от Бургаския район, температурата последните две години се е покачила с към градус, което е обезпокоителен факт, който показва, че глобалното стопляне се случва и всички сме пострадали. " Начинът  да се борим с това е да променяме нашите привички, нашето държание, да сме осведомени “, добави тя.



„ Трябва да имаме почитание към другите и към света, който обитаваме. Студентите са щастливи, че се предизвикат от едни материали, които са до болежка познати и ни заобикалят и това, че съумяват да предадат един напълно друг взор “, заключи доцент Димо Колибаров.

В продължение на тематиката за опазването на околната среда проф. Турманова инициира и изрисуването на стена в града, която да демонстрира образно какъв брой е значимо да бъде чисто нашето море. Целта е да се притегли внимание върху тематиките, свързани с опазването на Черно море и на заобикалящия ни свят. Присъстващите на презентацията избраха кой от двата плана да бъде осъществен.

 
 В залата участваха и претенденти за общински съветници от листата на  Политическа партия ГЕРБ за Бургас, чийто лидер е проф. Турманова
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР