Три археологически екипа започват разкопки на крепостта Трапезица във Велико

...
Три археологически екипа започват разкопки на крепостта Трапезица във Велико
Коментари Харесай

След 3-годишно прекъсване проучват Епископията на крепостта Трапезица в Търново

Три археологически екипа стартират разкопки на крепостта Трапезица във Велико Търново. За проучвателната активност на двата екипа с ръководители проф.Константин Тотев и доцент Деян Рабовянов са отпуснати по 18 000 лв. от Министерството на културата, а за третия екип на доц.Мирко Робов е обезпечено финансиране от община Велико Търново, научи „ Труд ”.
 episkopiq  jesal  jesal1-1  zarkva
Проф. Константин Тотев ще работи в северния бранш. Доц Рабовянов пък ще изследва югозападния бранш, където предходната година откри следващата нова черква и продължи проучването на въпросния храм. Той е с богати фрески и с забавни находки с висока експозиционна стойност като неповторима каменна икона в олтара и други

След 3-годишно спиране на историческия обект ще работи и доц.Мирко Робов, който ще продължи изследването на Епископията на Трапезица. При последните разкопки през 2014 година археологът изследвал средновековен комплекс пред църкви с номера 3 и 4. Откритият в постройката на обитаване костен скиптър, дал съображение да се счита, че това е жилище на свещеник.

Приключили са разкопките в региона на църквата на цар Иван-Асен II „ Св.40 мъченици ” в старопрестолния град. Проучвателните действия са финансирани от Министерството на културата с 9000 лв..Това заяви пред „ Труд ” ръководителят на екипа, който работи в региона на светинята, е археологът от търновския филиал в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките проф. Константин Тотев.

Той е работил дружно с доцент Евгени Дерменджиев от Регионалния исторически музей в болярския град.

Най-сериозната находка на проучвателите е работилница за претопяване на желязо с три пещи. Според археолозите в нея са функционирали в началото две от тях, ситуирани в единия ъгъл. Впоследствие едната спряла да работи и била построена нова. Една от пещите е извънредно непокътната.

„ Насочихме напъните си към проучване на ранновизантийското барикада в западното подножие на хълма Царевец. То е осигурявало водоснабдяването на ранновизантийския град през VI век, а задачата бе да уточним датировката на крепостната стена. Попаднахме на строителни бъркала, свързани с построяването й. Открихме забавни находки и монети от този интервал, само че по-интересни са стратиграфските наблюдения, свързани със средновековния интервал на живота в тази част на подножието на крепостта Царевец ”, описа проф. Тотев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР