Тревожно нарастват случаите на морбили, отчита Световната здравна организация. Увеличението

...
Тревожно нарастват случаите на морбили, отчита Световната здравна организация. Увеличението
Коментари Харесай

Д-р Сотиров: Морбили може да доведе до сериозна пандемия, по-страшна от тази през 2010 г.

Тревожно нарастват случаите на морбили, регистрира Световната здравна организация. Увеличението е 30 пъти в 40 от общо 53 страни в района.
Прочетете още
Според началника на персоналните лекари в Пловдив доктор Костадин Сотиров морбилито е доста съществено заболяване, което хората значително подценяват.

С математическа стойност то убива 1 човек на 1000 болни. На 100 болни 1 е с тежки неврологични затруднения, а на 10 – 1 е с леки неврологични отклонения.

„ Тоест тежко протичане и доста тежки последствия за обществото ”, безапелационен е доктор Сотиров.

В случай че заболелият от морбили няма неврологични отклонения, морбилито заличава изцяло имунитета, който той е построил. „ Започва едно постоянно боледуване от всевъзможни заболявания. Много е рисково, тъй като след това убива хора, само че не от морбили, а от другите инфекциозни заболявания. ”

Той разяснява и предната огромна пандемия от морбили през 2010 година, когато е имало към 24 000 инфектирани, от които 24 умряли. Тогава две бременни дами дружно с неродените си бебета също умряли – „ извънредно грубо ”.

„ Да не приказваме за децата, които са умствено изостанали, с аутизъм - това е в следствие от морбилито. ”, добави доктор Сотиров.

Съседката ни Румъния е минала на модел на полудоброволно имунизиране, каквото вършат и в Украйна. В Украйна от години има доста такива епидемии – освен морбили, а и полиомиелити и дифтерия, „ там умират доста деца ”.

През третата седмица на 2024 година в България e регистриран 1 случай на морбили, демонстрират данните от Седмичния епидемиологичен бюлетин на Националният Център по заразни и паразитни заболявания. Според началника на персоналните лекари в Пловдив има действителен риск от сходна зараза като тази от 2010 година „ Това което ще ни сполети в този момент, е доста по-тежко от това тогава. ”. Има късмет болните да стартират да се усилват заради обстоятелството, че хората постоянно пътуват България-Румъния и назад. Обменът е доста огромен, както и заплахата от заразяване.

Д-р Сотиров прикани хората да се ваксинират без значение от възрастта. „ Ваксината, с която разполагаме, е извънредно безвредна. Толкова безвредна е, че слагането и може да е при дете с температура до 38,5 градуса ”. При възрастните имунизацията се заплаща, тъй като те към този момент един път са ваксинирани гратис.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР